Menu

Prezentovan projekat „Studija turističke signalizacije za područje Brčko distrikta BiH“ Istaknuto

2020 07 01 Prezentacija projekta turizam 1U amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Brčko distriktu BiH danas je prezentovan projekat pod nazivom „Studija turističke signalizacije za područje Brčko distrikta BiH“ koji je realizovan od strane Ekonomskog fakulteta u Brčkom u saradnji s Deutche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da će ovaj projekat sigurno doprinijeti da se turistička ponuda ili djelatnosti na prostoru Distrikta pokrenu u pozitivnom pravcu.

„Nadam se da će to biti još jedan podsticaj za organizaciono uređenje oblasti turizma u Distriktu, a to podrazumijeva i formiranje posebnog pododjeljenja za turizam i trgovinu. Nadam se da je ovo samo uvod u tu vrstu priče i da ćemo vrlo brzo doći do formiranja ovog pododjeljenja, a onda kroz njegove aktivnosti napraviti i konkretne pomake na polju turizma na prostoru Brčkog“, kazao je Milić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević naglasio je da je ova studija jedna osnova kako bi i Odjeljenje osiguralo sredstva da se i fizički obilježe svi turistički potencijali kao i drugi potencijali u Distriktu. On se zahvalio GIZ-u koji je osigurao sredstva za izvođenje studije, kao i Ekonomskom fakultetu koji su radili na ovoj studiji.

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić kazao je da je turistička signalizacija, kao važan dio materijalne infrastrukture, nedostajala Distriktu.

 

„Moram priznati da je ovo jedna od faza koja će se u narednom periodu ubrzano odvijati. Zadovoljan sam što su i pojedina grafička rješenja, piktogrami, samo obilježavanje prilagođeni situaciji na terenu i urađeno je što se moglo uraditi u ovoj fazi i velika je stvar što smo dobili podršku od međunarodnog donatora“, istakao je Đurić.

Lazar Radovanović, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, kazao je da je Ekonomski fakultet glavni nosilac projekta i da je dio projekta finansirao s ciljem kako bi se promovisao Brčko distrikt BiH kao turistički potencijal u BiH i šire.

 

Stevan Stević, rukovodilac projekta, istakao je da su u ovom projektu izdvojena 33 objekta za koje su u ovoj etapi ponudili kao način mapiranja na „google mapu“ i signalizacije koje će kasnije biti fizički postavljene.

 

„Mi imamo listu potencijalnih objekata i lokaliteta koju sačinjiva njih 140 bilo da su oni historijski, kulturni, nacionalni, turistički i za koje smatramo da predstavljaju nešto što je Distriktu krunski dokaz da imamo potencijal za razvoj turizma. U projektu smo radili na mapiranju turističkih atrakcija i svega onoga što predstavlja turističke potencijale u Brčkom koristeći GPS uređaje i odgovarajuće savremene aplikacije kao i izradi turističke signalizacije kao osnove za buduće fizičko označavanje objekata. Također, ustanovili smo da ne postoji na adekvatan način potpuni obuhvat objekata koji su turistički značajni, a da su na odgovarajući način označeni, odnosno mapirani ili da je urađena signalizacija. Cilj nam je i da jednoga dana u Distriktu bude izrađen katastar turističkih potencijala koji bi bio sveobuhvatni elektronski sistem za evidenciju, praćenje, klasifikaciju, kategorizaciju objekata kako onih postojećih tako i onih koji će biti buduća atrakcija“, kazao je Stević dodajući da je Ekonomski fakultet kroz projekat pokazao da stoji na raspolaganju Vladi Brčko distrikta BiH i institucijama koji podržavaju ovakve projekte i da žele da nastave da rade na sličnim projektima.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com