Menu

Brčko: Ko se može testirati na COVID-19? Istaknuto

test covidNa Odjelu za plućne bolesti brčanske Bolnice trenutne ne leži nijedan pacijent pozitivan na COVID 19 sa teškom kliničkom slikom, no tijekom dana se sa Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla očekuje prijem pozitivnog pacijenta na COVID-19 s neurološkim oboljenjem, što dodatno komplicira njegovo stanje. To nam je potvrdio specijalista za plućne bolesti dr. Slađan Miranović, inače koordinator Odjela na kovid pozitivne i sumnjive osobe.

“Ekipa je otišla u Tuzlu po pacijenta, koji je na respiratoru i biće pod nazorom našeg anesteziološkog tima”, istaknuo je dr. Miranović, te podsjetio da su od početka pandemije imali 12 oboljelih od COVID-a 19, od kojih je pet preminulo.

S obzirom da je odnedavno i u Distriktu moguće testiranje na koronavirus, dr. Miranović ističe da imaju ograničen broj testova, te da se uzorci uzimaju od pacijenata i zdravstvenog osoblja prema prioritetima na temelju stručnih mišljenja.

 

“Aparat koji imamo radi manji broj uzoraka, najviše dva uzorka na sat vremena. Educiran kadar radi testiranja, ali imamo veoma mali broj testova, koji se koriste za pacijente s izraženom kliničkom slikom na prisustvo simptoma. Testiraju se pacijenti koji se vraćaju iz tercijarnih zdravstvenih ustanova, naši pacijenti koji se hitno upućuju u druge klinike i zdravstveni radnici koji su bili sa potencijalno ili zaraženom osobom”, pojasnio je dr. Miranović.

 

Na naše pitanje može li se privatno platiti testiranje, kaže da postojeći aparat nije namijenjen za komercijalne svrhe. Stoga, svi oni koji se žele privatno testirati, morat će to učiniti izvan Distrikta.

 

(radio brcko)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com