Menu

Brčko: Zvanično zbog epidemije posao izgubilo 550 radnika Istaknuto

radn888Pandemija virusa korona znatno je smanjila obim proizvodnje kako u svijetu, tako i kod nas. To je direktno uticalo i na obim poslova, a time i smanjenje potrebe za radnom snagom, zbog čega je veliki broj radnika ostao bez posla.

„Stanje usled epidemije virusa korona direktno pogađa radnike , mada po zvaničnim statističkim podacima u distriktu je bez posla ostalo oko 550 radnika dok ih je 450 dobilo posao“, kaže Ilija Kalajdžić , sekretar Sindikata distrikta.

 

On napominje da se u zvaničnoj statistici nigdje ne pominju radnici koji su ostali bez posla a koji su radili na crno i koji su došli u nepovoljnu situaciju da ne mogu prehraniti svoju porodicu.

 

„Moramo voditi računa da se u distriktu ne smanjuju plate , da se pomogne onim najzdravijim privrednicima i da se otpuštanje radnika svede na najmanju moguću mjeru“, rekao je Kalajdžić.

 

Iz Sindikata upućuju apel radnicima da ni u kom slučaju ne smiju potpisivati sporazumni raskid ugovora o radu, jer onda gube sve benefite koji im po zakonu pripadaju.

 

„Ukoliko je otkaz uslijedio zbog ekonomskih ili drugih razloga onda poslodavac mora da izmiri sve obaveze prema radniku“, naglasio je Kalajdžić.

 

Ono što takođe pogađa radnike je činjenica da Zakon o radu donesen krajem prošle godine nije u potpunosti „zaživio“.Opšti akti nisu doneseni u većini preduzeća, čak ni u svim javnim preduzećima, a pogotovo u privatnom sektori.

 

Kalajdžić kaže da je i rad Ekonomsko socijalnog savjeta stao i na neki način se ne čini ništa kako bi se preduprijedilo ono što nas očekuje u narednom periodu s obzirom na eskalaciju zaraze virusom korona .

 

https://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com