Menu

Brčko: Na Radio klubu “Nikola Tesla” obnovljena antenska oprema Istaknuto

 

Nakon što je olujno nevrijeme prije skoro godinu dana uništilo antensku opremu Radio kluba “Nikola Tesla” E77CFG Brčko distrikt BiH, prije par dana konačno je urađena obnova sistema.

Predsjednik ovog kluba Vedad Osmanović podsjetio je da je šteta na opremi tada bila oko 3.500 maraka, koliko je sigurno koštala i sama obnova, te da osim zbog nedostatka finansija, prije se nije moglo pristupiti ovim radovima i zbog pandemije izazvane korona virusom.

„Gradili smo novi stub, a dio antenskog sistema je trebalo samo reparirati, odnosno izmjeniti neke dijelove. Sredstva za obnovu smo prikupili iz redovnih izvora finansiranja, odnosno grantova Vlada i zalaganjem i radom volontera, nas radio amatera, uspjeli smo sve da obnovimo“, dodao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, šteta na opremi, kao i sama pandemija uticali su na rad ovog udruženja koje u Brčkom postoji više od sedamdeset godina, i provođenje njihovih aktivnosti.

„Postoje aktivnosti koje se održavaju kontinuirano, ali ovo jeste bio problem u samom održavanju veza i učestvovanju u takmičenjima. Sad je to riješeno, biće još nešto i unapređivano za nekih mjesec dana. Ovo je prva faza gdje smo se vratili na ono što smo imali do prije neku godinu dana“, rekao je Osmanović.

Dodao je da u ovom klubu ima aktivnih 15 radio amatera, dok je ukupni broj članova daleko veći.

„Broj članova varira unazad 20 godina od kako smo iznova obnovili rad Radio kluba. Neki ljudi se aktiviraju, neki nisu aktivni, dođu nam i novi“, kazao je.
Poručio je da su svi koji su zainteresovani za radio amaterstvo ipak dobro došli iako je, kako je naglasio, takvih osoba sve manje u vrijeme društvenih mreža putem kojih je lakše komunicirati, nego što je to radio tehnikom iako je i ona uznapredovala u ovo doba digitalizacije veza.

Kada je riječ o finansiranju rada ovog udruženja, kaže da su zadovoljni i pored činjenice da ne postoji sigurnost za daljnji rad, odnosno kontinuirano finansiranje već se iz godine u godinu dodjeljuje grant kao i drugim udruženjima.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com