Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Pali krijumčari migranata, stoke i tekstila: Među uhapšenim i granični policajac Istaknuto

 

Pripadnici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realiziraju akciju kodnog naziva „Boat“ u kojoj obavljaju pretrese na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih.

Organizirana skupina
Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH. Osumnjičenima se na teret stavlja da su kao članovi organizirane skupine krijumčarili organizirano ljude iz Srbije u BiH, kao i da su krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog porijekla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije. Organizirano su krijumčarili i živu stoku i tekstilnu robu.

Pripadnici GP BiH utvrdili su da postoje sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu proračunu BiH.

Tokom pretresa su pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku te novac koji potiče iz krivičnih djela. Oduzet je i pištolj.

- Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinice granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora, saopćeno je iz GP BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala.

Intezivna borba
- Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom – rekao je Galić.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com