Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Haos u domu zdravlja, građani se zbog gužve svađaju međusobno i s osobljem Istaknuto

canstockphoto9158987Velika gužva zabilježena je jutros u ambulanti i ispred Doma zdravlja Vrazova u centru Sarajeva. Građani od ranih jutarnjih sati čekaju na preglede u COVID ambulanti te su ponovo skrenuli pažnju na to da zdravstveni sistem ne funkcioniše.

 

 

Na videosnimku ispod je primjetno da su građani veliki red napravili u ambulanti Doma zdravlja Vrazova, praveći time velike gužve i nemogućnost držanja distance koja se preporučuje da ne bi došlo do širenja zaraze.


Ista situacija je i ispred ove ustanove, a sve to je doprinijelo velikoj ljutnji i svađi građana s medicinskim osobljem, ali i međusobno.Građani se danima žale da satima čekaju na testiranje i RTG pluća, što podrazumijeva da u redu ima pozitivnih pacijenata, ali i onih koji još ne znaju da li su zaraženi. No, bez obzira na sve, satima stoje i čekaju na pregled.

Povodom navedenih problema kontaktirali smo direktora JU Dom zdravlja KS Muhameda Ahmića koji nam je potvrdio da je velika gužva ispred i unutar ambulante Doma zdravlja Vrazova.

"COVID ambulante rade od 7:30, a građani su već od 6:00 sati jutros počeli pristizati. Stigao sam na posao u 7:00 sati i već je bila gužva. Ovakvo stanje je napravljeno jer nemamo dovoljno COVID ambulanti, ali ni kadra koji će raditi u njima", kazao je Ahmić.

Prema Ahmićevim riječima, Vrazova ima jednu COVID ambulantu u kojoj samo jedan tim radi u jednoj smjeni od 7:30 do 20:00 sati. Taj tim podrazumijeva doktora medicine, doktora infektologa, medicinsku sestru i medicinskog tehničara.

 

"Potrebno je da angažujemo više kadrova, a već od sutra trebala bi biti otvorena još jedna COVID ambulanta u Domu zdravlja Vrazova te će se tako onda moći raditi u dvije smjene, prijepodne i poslijepodne, što će, nadam se, smanjiti gužve", istakao je.

 

Ahmić je pojasnio da u većini COVID ambulanti u KS radi po jedan tim kao što je to slučaj naprimjer s onima na Ilidži i u Semizovcu.

 

"Samo u Domu zdravlja Saraj Polje rade dva do tri tima, a ima i COVID ambulanti koje rade samo ponedjeljak i petak, međutim i to će se u što skorije vrijeme promijeniti tako da će sve one raditi svih sedam dana u sedmici kao što je to slučaj s ambulantama u Semizovcu i Saraj Polju", poručio je Ahmić.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com