Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Dr. Sanjin Musa: Početak vakcinacije biće i početak dugoročnog rješenja pandemije COVID-19 Istaknuto

 

Šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva doc.dr. Sanjin Musa u intervjuu za Informativni portal covid19.fmoh.gov.ba govori u kojoj fazi su ispitivanja vakcine protiv COVID-19, kada i na koji način se očekuju nabavka vakcine i početak vakcinacije u FBiH, kako i na koji način će ona biti organizirana, te o izazovima same provedbe jednog tako sveobuhvatnog programa.

Dr. Musa govori o značaju provođenja svih mjera protiv COVID-19 u suzbijanju sezonske gripe, te razlozima zbog kojih je ove godine kasnila vakcina protiv gripe čija distribucija je počela ove sedmice. Dr. Musa pojašnjava zbog čega je važno da se do dolaska vakcine svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo učinkovitih javnozdravstvenih mjera kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, i ograničena okupljanja, te na koji način će od procenta stanovništva koje se odluči na vakcinaciju protiv COVID-19 zavisiti i to koliko dugo će COVID-19 nastaviti da bude ozbiljan uzrok zabrinutosti.

“Globalno implementiran program vakcinacije koja će početi sljedeće godine biti će i početak dugoročnog rješenja pandemije COVID-19, sa svim zdravstvenim i socio-ekonomskim značajem”, tvrdi dr. Musa.

Nekoliko kompanija objavilo je da su u završnim istraživanjima vakcine protiv COVID-19, kao i njihove sigurnosti i efikasnosti. Ko su u ovom momentu najozbiljniji kandidati i kada je realno za očekivati početak masovnije vakcinacije u svijetu?

Više od 200 kandidata, vakcina protiv COVID-19 je u razvoju, među njima 60 vakcina je u kliničkim istraživanjima. Dvije mRNK vakcine i jedna vektorska se nalaze u tromjesečnoj prednosti u odnosu na ostale kandidate u izvještavanju podataka o učinovitosti. Te kompanije izdale su i preliminarne izvještaje, mada odobrenje regulatornih agencija može potrajati, a to je uslov za široku primjenu. Ove kompanije imaju za cilj proizvesti do kraja godine nekoliko desetina miliona doza vakcine.

Da li je početak vakcinacije i početak kraja pandemije COVID-19 i koliko bi ta borba mogla trajati?

Vakcine će pomoći u zaštiti pojedinaca, ali veliki udio populacije mora biti imunizirano i zaštićeno prije nego prijenos bude značajno smanjen. Također, niti jedna vakcina nije 100% učinkovita (iako prvi rezultati o učinkovitosti pružaju optimizam), i zaštita koju vakcina pruža protiv oboljevanja, možda neće sprječiti prijenos na druge osobe, to u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog svih ovih razloga, i kada vakcine budu dostupne COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti. Učinkovite javnozdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja će biti potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne.
Kada bi prema trenutnim procjenama mogla početi vakcinacija protiv COVID-19 u FBiH i na koji način će se odvijati – koje ranjive grupe će prve biti u mogućnosti da se vakcinišu?

 

Za očekivati je da će u prvom kvartalu 2021. godine biti prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija. Prva prioritetna skupina jesu zdravstveni radnici i drugo osoblje koje se brine za ranjive skupine, zatim starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda.

U najavama za većinu vakcina spominje se da će se vakcinacija obavljati u dvije doze. Kako će to izgledati u praksi?

Većina vakcina koje se nalaze u trećoj fazi kliničkog ispitavanja zahtjevaju dvije doze u razmaku od 21 ili 28 dana da bi bile učinkovite. Samo dva kandidata za vakcinu predviđaju samo jednu dozu.

Na koji način će se provesti sama vakcinacija?

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumjeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju. U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja, u skladu sa Pravilnikom o načinu provedbe imunizacije, odnosno Evidencijama i obavještavanju o obavljenoj imunizaciji.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com