Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

Podignuta optužnica protiv Ivana Đurića za ratne zločine u Brčkom Istaknuto

LukaOptuženi Ivan Đurić, rođen 1971. u Bijeljini i državljanin BiH se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

 

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića, koji se tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, ovaj predmet povezan je sa predmetima koji su u procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za zločine u Brčkom.

 

Optuženi Ivan Đurić, rođen 1971. godine u Bijeljini i državljanin BiH se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, osobno i izravno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

 

On se tereti da je tijekom mjeseca maja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice.

 

Počinjenje navedenih kaznenih djela, povezano je sa ratnih zločinima, za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(Anadolija)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com