Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

Voda je uz zlato, naftu i druge robe postala vrijednost kojom se trguje Istaknuto

izvoriVoda je uz zlato, naftu i druge robe postala vrijednost kojom se trguje na Wall Streetu, potaknuvši tako zabrinutost da bi ovaj prirodni resurs od kojeg ovisi život na planeti mogao postati deficitaran širom svijeta.

Poljoprivrednici, investicioni fondovi i općine sada se mogu zaštititi protiv - ili se kladiti na - buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu i petoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, prenosi Bloomberg.

 

Ugovor CME Group Inc., kompanije na globalnom tržištu, iz januara 2021., povezan s kalifornijskim tržištem vode od 1,1 milijarde dolara, posljednji je put trgovao u ponedjeljak sa 496 indeksnih bodova, što iznosi 496 dolara po hektaru.

 

"Klimatske promjene, suše, rast stanovništva i zagađenje vjerojatno će učiniti nestašicu vode i cijene top temama u godinama koje dolaze", rekao je direktor i analitičar RBC Capital Marketsa Deane Dray. "Definitivno ćemo pratiti kako se razvijaju ove nove financijske ročnice”.

 

Ujedinjeni narodi već dugo upozoravaju da klimatske promjene na koje utječe čovjek dovode do ozbiljnih suša i sve većih poplava, čineći dostupnost vode sve manje predvidljivom. U Kaliforniji se najnovija akutna suha sezona protezala od decembra 2011. do marta prošle godine, prema američkom Drought Monitoru. Najteže posljedice su viđene u julu 2014. godine, s 58% državnog zemljišta koje je pogođeno "iznimnom sušom", što je dovelo do uništavanja usjeva i pašnjaka kao i drugih vanrednih situacija vezanih s vodom.

 

Financijske ročnice su vezane uz Nasdaq Veles California Water Index, koji je pokrenut prije dvije godine i mjeri prosječno ponderiranu cijenu vode. Ugovor za vodu iz januara 2021., koji je objavljen u ponedjeljak, imao je dvije trgovine.

 

Nestašica vode

 

Dvije milijarde ljudi trenutno živi u zemljama koje se bore s problemima s vodom, a gotovo dvije trećine svijeta moglo bi se suočiti s nestašicom vode za samo četiri godine, rekao je u intervjuu Tim McCourt, globalni šef indeksa kapitala i alternativnih investicijskih proizvoda u CME. "Ideja upravljanja rizicima povezanih s vodom zasigurno postaje sve važnija."

 

Trenutno, ako poljoprivrednik želi znati koliko će voda koštati u Kaliforniji za šest mjeseci, to je neka vrsta "najbolje pretpostavke", rekao je u intervjuu Patrick Wolf, viši menadžer i voditelj razvoja proizvoda u Nasdaqu.

 

Budućnosti će učesnicima na tržištu omogućiti da vide "što je svačija najbolja pretpostavka", rekao je.

 

Barton "Buzz" Thompson, profesor zakona o prirodnim resursima na Univerzitetu Stanford, rekao je da, iako "nema pojma" hoće li financijske ročnice biti uspješne, on to ne doživljava kao transformaciju tržišta vode.

 

"Ne mislim da same ročnice stvarno mijenjaju tržište vode", rekao je Thompson. "Niti se mijenja rizik po kojem će vode u budućnosti u nekom trenutku biti manje, radi se jednostavno o odgovoru na te stvari."

 

CME je odbio označiti potencijalne sudionike na tržištu, osim što je napomenuo da su na berzi javili kalifornijski poljoprivredni proizvođači, javne agencije za vodu, ustanove za komunalne usluge, kao i institucionalni investitori.

 

(N1)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com