Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Zašto bi žene srednjih godina trebale jesti više suhih smokava i šljiva Istaknuto

smokve i suve sljiveNe zaboravite da se 99 posto kalcija u ljudskom tijelu nalazi upravo u kostima, ali će ga organizam “potegnuti” iz kostiju ako ga nema dovoljno

 

 

Ženama nakon 50. godine preporučuje se unos oko 1200 mg kalcija na dan, a pola šoljice suhih smokvi sadrži 120 mg kalcija, dok primjerice pola šoljice tofua sadrži i do 400 mg kalcija.

 

To su samo neke od namirnica koje se ne spominju često kao izvrsni prirodni izvori kalcija, a koje možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu već danas.

 

Naime, smokve, te sušene šljive sadrže i magnezij te fosfor, a neke studije upućuju na to da ove namirnice smanjuju i lomljivost kostiju. Pomoći će i ako svaki dan jedete zeleno povrće – kelj, prokulice ili kupus.

 

Ne zaboravite da se 99 posto kalcija u ljudskom tijelu nalazi upravo u kostima, ali će ga organizam “potegnuti” iz kostiju ako ga nema dovoljno. Kvalitetnom prehranom osiguravamo da se to ne dogodi piše prvozdravlje.com.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com