Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Sve je više razloga da se đumbir nađe u vašoj ishrani Istaknuto

dumbir receptiĐumbir je svestrana namirnica. Može se dodati smutijima, raznim sokovima ili jelima. Ima brojna svojstva zbog kojih se smatra ljekovitom namirnicom koja daje poseban ukus.

 

 

Ako ste ikad popili čaj od đumbira, vjerojatno ste upoznali njegova umirujuća svojstva. Đumbir djeluje kao moćno sredstvo protiv mučnine, sadrži hemijsku supstancu gingerol koja ima antiflamatornu i antioksidativno dejstvo. Ova supstanca takođe utiče na smanjenje grčenja mišića što olakšava varenje. 

 

Đumbir je efikasan i u smanjenju menstrualnih bolova, ali i u ublažavanju štetnih nuspojava hroničnog stresa.

 

Sve to duguje visokom procentu antioksidansa koji mogu pomoći tijelu u borbi protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska i plućnih bolesti.

 

Smatra se da đumbir potencijalno može da snizi nivo holesterola i ublaži tegobe prouzrokovane osteoartritisom, pa čak može da pomogne i u gubljenju kilograma, piše Healthline.

 

Đumbir takođe sadrži antifugicidna svojstva, pa samim tim pomaže i u borbi protiv infekcije i jačanju  imuniteta.

 

Ako se borite sa različitim respiratornim infekcijama ili drugim upalnim problemima, možete dodati svježi ili mljeveni đumbir u svoju ishranu kako biste iskoristili njegove dobrobiti.

 

Međutim, važno je napomenuti da đumbir takođe može da pogorša neka stanja. Budući da ima sposobnost da zagrije tijelo, može da pogorša probleme sa refluksom kiseline.

 

Takođe može da prouzrokuje nadutost i gasove, pa treba pratiti kako će tijelo reagovati na đumbir i da li će stvarati probleme sa varenjem. Osobe koje već imaju ovakve probleme ne bi trebale da koriste đumbir. 

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com