Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Širom BiH i svijeta danas se slavi Božić Istaknuto

bo8Katolici, protestanti i drugi, kako u BiH tako i širom svijeta, danas proslavljaju blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.

 

Brojni običaji se vežu za ovaj dan, a srž svakog jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.Zbog pandemije drugačija proslava BožićaInače je tradicija da se u našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični oni suhi božićni koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu i onda slijedi zajednički ručak.Ove godine će ipak ta tradicija biti izmijenjena zbog pandemije koronavirusa pa će tako biti dozvoljena manja okupljanja uz najbliže i strogo poštivanje epidemioloških mjera.No, duh Božića je, bez obzira na to, prisutan i mnogi vjernici danas slave rođenje Isusa Krista.Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.Isus Krist ili Isus Nazarećanin bio je jevrejski učitelj i pripovjedač čiji je utjecaj uzrokovao rađanje nove religije - kršćanstva. Danas većina denominacija kršćanstva vjeruje da je Isusa na Zemlju poslao njegov tvorac i Otac Bog s ciljem iskupljenja čovječanstva od njegovog grijeha.Tradicija proslave Božića razlikuje se po državamaZanimljivo je kako se Božić proslavlja i u Japanu kao službeni nacionalni praznik, iako Japan nije kršćanska zemlja. Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine.U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima. U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva. Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom.Svim čitateljima koji slave ovaj veliki blagdan redakcija portala Klix.ba želi čestit Božić, uz želju da ga provedete u zdravlju, sreći i okruženi najbližima i ljubavlju.Na ovaj radosni dan budite i odgovorni, poštujte mjere i čuvajte svoje i zdravlje ljudi oko vas.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com