Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Promovirana knjiga ,,Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci” Istaknuto

 

U Brčkom je sinoć promovisana knjiga pod nazivom ,,Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“ autora prof. dr Miroslava Gavrića i magistra Edine Osmić-Šadić.

Monografija „Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“ se na sveobuhvatan način bavi fenomenom zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u društvu koje obilježava tranzicija.

„Knjiga predstavlja sublimacija petnaestogodišnjeg rada odnosno više ponovljenih istarživanja ove problematike i bavljenja prevencijom droga i svih drugih psihoaktivnih suptanci i onih faktora koji se mogu povezati sa zloupotrebom tih supstanci“, istako je ovom prilikom Miroslav Gavrić, jedan od autora.

Intencija autora je da praktičarima iz oblasti prevencije daju smjernice u pogledu jasne slike o psihoaktivnim supstancama, njihovoj klasifikaciji, ulozi faktora ličnosti, faktora porodice i šire društvene zajednice u nastanku zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.
„Naša istraživanja su pokazala da je ova pojava u porastu i mi smo ponudili programe prevencije koji će svakako imati za cilj da prevenira ovu pojavu“, istakla je Edina Osmić Šadić.

Takođe, autori daju smjernice za organizaciju preventivnih aktivnosti, kako na osnovu rezultata prikazanog sopstvenog istraživanja, tako i na osnovu poznatih svjetskih programa prevencije.

Recenzenti knjige su magistar Mitra Mirković-Hajdukov -predsjednica Društva psihologa u Federaciji BiH , Prof. dr. Elvis Vardo, vanredni profesor-Univerzitet u Tuzli i Prof. dr. Šuajb Solaković, vanredni profesor-Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com