Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Iz Savezne vlade Njemačke za Fokus.ba: Razmatramo promjenu na vrhu OHR-a Istaknuto

PXL DPA 121217 19017036Njemačka je u vezi ovih promjena u kontaktu sa svim važnim akterima kao što su Bruxelles, Pariz i Washington i bez obzira na medijske špekulacije Moskvu niko i ne spominje

 

 

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

 

Iz Savezne vlade Njemačke za Fokus.ba potvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR). Ovo je dio odgovora na upit Fokusa da prokomentarišu posljednje informacije i špekulacije o navodnom “zajedničkom djelovanju” njemačke kancelarke Angele Merkel i Rusije, odnosno navodnom kompromisnom imenovanju Christiana Schmidta, člana Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na Inzkovu poziciju.

 

Navode o “zajedničkom djelovanju” s Rusijom iz Vlade Njemačke nisu komentirali, ali su potvrdili da su u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH u kontaktu s Briselom, Parizom i Vašingtonom.

 

ZAŠTITA USTAVA

 

“Tačno je da je Savezna vlada, zajedno s trenutnim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, razmotrila promjenu na vrhu OHR-a. U kontaktu smo sa svim važnim akterima kao što su Bruxelles, Pariz i Washington. S OHR-om, međunarodna zajednica trenutno ima na raspolaganju važan instrument koji služi za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i razvoj Bosne i Hercegovine. OHR može, na primjer, pružiti važnu pomoć tamo gdje je u pitanju zaštita Ustava BiH i treba unaprijediti reforme”,  naveo je za Fokus.ba glasnogovornik Savezne vlade Njemačke.

 

Upravo iz ovog odgovora jasno je da Njemačka prijedlog o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH ne razmatra bez Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kako se to pokušalo predstaviti u pojedinim bosanskohercegovačkim, ali i njemačkim i austrijskim medijima proteklih dana.

 

Vlada Angele Merkel čvrsto podržava evropski put BiH (Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSEL)

 

Također, iz Savezne vlade Njemačke potvrđuju da imaju veliki interes za dalji razvoj Bosne i Hercegovine, što je u skladu s ranijom politikom Njemačke koja je i do sada snažno podržavala svaku vrstu pomoći i napretka našoj zemlji. U odgovoru za Fokus.ba potenciraju se podrške reformama i evropskom putu BiH.

 

“Savezna vlada ima veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine. Zemlja ima evropsku perspektivu, koju podržava Savezna vlada. Iz perspektive Savezne vlade, najvažnije je da Bosna i Hercegovina odlučno provodi svoj program reformi kako bi postigla status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, istakli su u odgovoru Fokusu.

 

VELIKI INTERES ZA BIH

 

Podsjećamo, nedavno je iz Predsjedništva BiH potvrđeno za medije da je Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u našoj zemlji obavijestila Predsjedništvo BiH kako je prijedlog Njemačke da novi visoki predstavnik u BiH bude Christian Schmidt.

 

Radio Slobodna Evropa je, pozivajući se na svoje izvore,  najavila da će se sutra, 7. januara, o Bosni i Hercegovini raspravljati u Briselu na Političkom i bezbjednosnom komitetu EU, gdje će učestvovati i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Ne isključuje se mogućnost da se na tom sastanku govori i o izboru novog visokog predstavnika.

 

Inače, visokog predstavnika u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a taj izbor mora potvrditi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama očekuje se da bi se PIK o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH mogao očitovati na sjednici u Sarajevu u martu.

 

Trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je Valentin Inzko koji je na toj funkciji od marta 2009. godine. Prije Inzka na toj poziciji su bili Carl Bildt (1995.-1997.), Carlos Westendorp (1997.-1999.) , Wolfgang Petrisch (1999.-2002.), Paddy Ashdown (2002.-2006.), Christian Schwarz Schilling (2006.-2007.) i Miroslav Lajčak (2007.-2009.).

Autor: Semira DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com