Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

U Tuzli obilježen rođendan Mirze Delibašića Kinđeta Istaknuto

 

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli treći put je organizovao Dan Mirze Delibašića u povodu rođendana najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena.
- Mirza Delibašić je rođen u ovom gradu, u ovoj dvorani je postizao svoje prve poene i osvojio sve što se može osvojiti. Mlađim naraštajima je potrebno organizovati ovakve događaje kako ne bi izblijedilo sjećanje. Naši studenti kroz nastavu imaju predmete iz povijesti sporta i košarke, ali su neophodne ovakve aktivnosti kako bi evocirali uspomene na najuspješnije – kaže Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe kako je Mirza Delibašić bio vezan za rodni grad.

-U najtežim vremenima za državu i Sarajevo, on je vrlo često zvao prijatelje u Tuzli i raspitivao se o nama. Mirza je prije svega dobar čovjek. Smatram da se izvrsnost u bilo čemu ne može dostići ako niste dobar čovjek – kaže Imamović.

Mara Lakić – Brčaninović kaže kako je Mirza Delibašić za nju bio idol, ali i za mnoge generacije košarkaša i košarkašica.

 

- Znamo svi da su došla nova vremena i zbog toga su upravo ovakve manifestacije veoma značajne. Mirzu su svi volili, pa čak i protivnički navijači. Možda je on jedini sportista na planeti koji nije dobio ni jedan zvižduk suparničkih navijača. To mnogo govori o njegovim ljudskim i sportskim kvalitetima – kaže Mara Lakić – Brčaninović.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli, a preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu. U sportskoj karijeri osvojio je sve što se moglo osvojiti. Bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjedik, te sa Bosnom klupski prvak Evrope.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com