Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Održan Festival nacionalnih manjina u Brčkom Istaknuto

 

U Brčkom je sinoć održan prvi Festival nacionalnih manjina na kome je gastro ponudom tradicionalnih jela javnosti predstavljene neke od nacionalnih manjina koje žive na području distrikta i BiH.

 

Festival je otvorio zamjenik ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Riste Velkovski.

 

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta Todorka Jovanović rekla je da su ovom prilikom specijalitetima nacionalnih kuhinja predstavljene makedonska, crnogorska, mađarska i ukrajinska nacionalna manjina.

 

„Na ovaj način smo htjeli da pokažemo da u Brčko distriktu pored tri konstitutivna, žive i drugi narodi različiti po kulturi i načinu življena. U Brčko distriktu registrovana su udruženja Crnogoraca, Makedonaca, Rusina, Mađara i Roma“, rekla je Jovanovićeva.

 

Član brčanskog Udruženja crnogorske nacionalne manjine „Petar Petrović Njegoš“ Lidija Ljubojević podsjetila je da je na zadovoljstvo nacionalnih manjina, u Brčkom nedavno izmijenjen Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina.

 

Festivalu nacionalnih manjina u Brčkom prisustvovao je i Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH Andrija Svatokkoji je istako da je u BiH registrovano 17 nacionalnih manjina .

 

„Brčko je dobilo svoj Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, a u toku je formiranje Vijeća nacionalnih manjina distrikta Brčko. To su ogromni iskoraci u odnosu na ono što smo imali do sada. Mi smo kao Savjet u tome aktivno učestvovali“, istakao je Svatok.

 

Organizator Festivala bio je Savez nacionalnih manjina Brčko distrikta, a pokrovitelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com