Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Za godinu gorivo u BiH poskupjelo do 0,50 KM Istaknuto

 

Povlasticu da toče najjeftinije gorivo, što je slučaj u Bijeljini, nemaju stanovnici drugih gradova u BiH, pa je, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prosječna cijena dizela u našoj državi trenutno 2,25 KM, dok benzini koštaju od 2,28 do 2,37.

 

Kako je potvrđeno portalu InfoBijeljina, prije godinu dana, odnosno u oktobru 2020, dizel je koštao 1,85 KM, a benzini 1,82 do 1,87 KM, što znači da je benzin po litru u maloprodaji poskupio do pola marke.

 


"Cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, što se odražava i na tržište BiH, ali razlog tako visokog rasta mnogima nije jasan, budući da nafte ima na tržištu i da distributeri naftnih derivata nemaju problema prilikom nabavke", rečeno je za portal InfoBijeljina iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

 

Kako su dodali, teško je predvidjeti kada će se zaustaviti taj trend rasta.

 

 


"Aktuelna dešavanja su nastavak poremećaja zbog pandemije, ali ono što treba da brine je energetska kriza koja je pred vratima. Velike ekonomije zakonskom regulativom okreću se prema takozvanoj 'zelenoj energiji', a konvencionalna postrojenja za proizvodnju energije se postepeno isključuju sa sistema mreža. Trend povećanja potrošnje energije dovodi tržišta u situaciju da se susreću sa deficitom svih oblika energije", navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

 


Podsjećaju da povećanjem cijene goriva uglavnom dolazi do lančanog poskupljenja svih proizvoda, jer kompanije nisu spremne da rade za manji profit ili da vrše kompenzacije.

 

"Poskupljenje goriva predstavljaja veliki problem, kako za građane, tako i za bh. privredu u cjelini, a svakako utiče i na njenu konkurentnost. Velika šteta je što BiH nema robne rezerve koje bi spriječile divljanje cijena", ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com