Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Deveta i Deseta OŠ donijele nagrade u Brčko sa takmičenja u programiranju Istaknuto

 

Prvoga decembra u “Dječijoj kući” u Sarajevu predstavljeni su uspješni rezultati programa “Škole za 21. vijek” British Councila i nagrađeni su najbolji mladi inovatori sa četvrtog takmičenja u programiranju mikro:bit uređajima.

 

Radi se o trogodišnjem regionalnom programu „Škole za 21. vijek“, gdje je, kako piše organizator, oko “milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom Zapadnog Balkana usvojilo i unapredilo svoje kritičko razmišljanje, rješavanje problema i veštine programiranja, uz pomoć čak 17.000 obučenih nastavnika i i direktora”.

 

Prvu nagradu osvojila je Osnovna škola „Branko Ćopić“ iz Prnjavora, čiji je pobjednički projekat „Stvaramo eko heroje“.
A druga i treća nagrada otišla je u Brčko distrikt:

 

„JU Deseta osnovna škola Bijela“ iz Brčko distrikta zauzela je drugo mjesto sa projektom „Protivpožarna sigurnost tokom pandemije COVID-19“.

 

JU Deveta osnovna škola Maoča, Brčko distrikt zauzela je treće mjesto sa projektom „Mehatronika u službi zdravlja“.

 

Talentirani učenici Desete osnovne škole su Josipa Lacić i Ivo Marić, njihov mentor je nastavnik Mateo Banović.

 

Devetu osnovnu školu predstavili su Hamza Imamović i Ismail Salihović, a njihov mentor bio je nastavnik Nijad Salihović.

 

“Prije dodjele nagrada učenici su još jednom prezentirali radove ministru u vladi Velike Britanije lordu Tariqu Ahmadu koji im je i dodijelio nagrade. Gospodin Ahmad je u razgovoru sa učenicima pohvalio njihov rad”, navodi se u saopštenju Devete osnovne škole.

 

Čestitamo učenicima na uspjehu i njihovim mentorima.

 

 

Izvor: Otisak

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com