Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Optužnica protiv Damira Bulčevića: Skupštinski zastupnik optužen za krivotvorenje isprave Istaknuto

 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Damira Bulčevića (40)*, zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, zbog sumnje da je 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom. Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) sačinio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka.

 

 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bulčevića da je 2018. godine, iako je u mandatnom periodu od 2015. godine do 2019. godine obnašao funkciju potpredsjednika Organizacije SDA Brčko distrikta BiH i člana - dopredsjednika Izvršnog odbora te političke organizacije, u postupku prijema u državnu službu izjavio da nije član organa političkih stranaka. Kako se navodi u optužnici, on je izjavu s dijelom lažnih navoda ovjerio kao istinitu, te je predao Odboru za zapošljavanje zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom za poziciju šefa Inspektorata u Uredu gradonačelnika. Izjava je upotrijebljena da se utvrdi kako Bulčević
ispunjava uslove konkursa, a nakon potvrde izbora od strane gradonačelnika zasnovao je radni odnos na neodređeno vrijeme na tom radnom mjestu.

 

Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bulčević je optužen za krivično djelo Krivotvorenje isprave (iz člana 367 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i
odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra
nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com