Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Pisić sa saradnicima učestvovao na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela Istaknuto

 

Šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Goran Pisić učestvovao je među direktorima i nominovanim predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela za jačanje međupolicijske koordinacije i saradnje u BiH, održanom juče u Sarajevu.

 

Sastanak koji je otvorio šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, predstavlja prvu inicijativu koju predvodi i podržava EU, a tiče se uspostavljanja platforme za koordinaciju rukovodioca policijskih tijela, putem redovnih sastanaka, kako bi se poboljšalo razumijevanje ključnih sigurnosnih prijetnji i ojačala međuagencijska policijska saradnja i koordinacija u strateškim i operativnim aspektima u oblasti provođenja zakona, na svim nivoima u BiH.

 

Na Sastanku su naglašeni prioriteti EU za uklanjanje nedostataka u oblasti vladavine prava i pomoći agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini da provedu ključne reforme neophodne za put zemlje prema EU, a proistekle iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

 

Najavljeno je i redovno održavanje sastanaka, a Evropska unija će redovno koordinirati i sastanke policijskih oficira za vezu država članica EU i država koje nisu članice EU, kako bi se promovisala ojačana koordinacija u oblasti unutrašnjih poslova.

 

EU nastavlja pružati podršku agencijama za provođenje zakona u BiH kroz IPA projekte za dalje jačanje njihovih kapaciteta za bolju borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao što je trenutni twining projekat o kibernetičkom kriminalu i predstojeći projekat EU asistencije policijskim tijelima u BiH (EUP4BiH) vrijedan 10 miliona eura, kao sveobuhvatne projekte koji osim policije uključuju tužioce i sudije prema najboljoj praksi EU.

 

 

Izvor: nula49

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com