Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Izložba “Bolni krik Brčkog”, još jedan dokaz stradanja nesrpskih civila u gradu Istaknuto

 

U sklopu manifestacije ‘Obilježavanje 30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom’, u organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, sinoć je u Domu Islahijeta, otvorena izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom „Bolni krik Brčkog“.

 

„Kroz 162 dokumentarne fotografije obuhvaćen je period od želje da „Brčko bude oaza mira“- odnosno protesta protiv sukoba i rata, pa do povratka protjeranih u svoje domove u Brčkom“, rekao je u ime organizatora Udruženja porpodica poginulin nasilno odvedenih i ubijenih civila Brčko predsjednik Ramiz Ahmetović.

 

O autoru izložbe, Atahu Mahiću, te značaju onoga što je na fotografijama zabilježeno govorili su magistar Muhamed Mujkić i profesor dr Asim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina Sarajevo.

 

„Ovo što vidimo na fotografijama bukvalno govori više od 1.000 riječi i zbog toga mislim da na ovakav način najdublje i najpraktičnije čuvamo i održavamo kulturu sjećanja koja nam je nepohoda, kako se nikad više ne bi ponovila stradanja kroz koja smo prošli ne samo u posljednjem ratu“, rekao je profesor Muratović.

 

Nezavisni zastupnik u brčanskoj skupštini i Zlatni ljiljan Armije RBIH Alija Denjagić je izložbu ocjenio veoma važnom jer na krajnje argumentoovan način govori o svemu što nam se dešavalo, a posebno o stradanjima nesrpskih civila u Brčkom.

“Ova izložba svijedoči o nečemu što se desilo, a ne o nečemu što je -možda bilo. Ovo su činjenice zabilježene na fotografijama-a činjenice govore sve”naglasio je Denjagić.

 

Izložba u zgradi Islahijeta ostaje otvorena narednih pentaest dana.

 

 

Inače, obilježavanje stradanja nesrpskih civila u Brčkom će biti nastavljeno u srijedu 4. maja, polaganjem cvijeća i obraćanjem predstavnika udruženja ispred hotela Grand Posavina, zatim Sale DTV Partizan, te hangara „Logora Luka“.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com