Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Obilježen „Dan otpora“ u naselju 4. Juli Istaknuto

 

Na spomen obilježju Šehidima i poginulim borcima u Mjesnoj zajednici 4. Juli, obilježen je „Dan otpora i početak agresije na grad Brčko“. Predsjednik jedinstvene organizacije boraca- Unija veterana Nedžad Kladnjaković, ovom prilikom je istakao da je ovaj dan u okviru Koordinacije boračkih udruženja utemeljen kao značajan datum jer je upravo ovog dana započeo rat na prostoru Mjesne zajednice 4. Juli.

 

„Taj dan će ostati upamćen u našoj bližoj istoriji kao dan kada kada su bosanske patriote i pripadnici Teritorijalne odbrane na ovom prostoru pružili veličanstven otpor agresoru koji je krenuo sa napadom sa prostora Mjesne zajednice Grčica“, dodao je Kladnjaković.

 

Komadant čete Ramiz Djedović, ovom prilikom u svom obraćanju evocirao je uspomene i prisjetio je sve prisutne na taj dan.

 

„U četiri sata otprilike javili su nam da je oko 400 četnika krenulo na nas praćeni pragom a mi smo tada imali samo jedan mitraljez, tri automatske i deset lovačkih pušaka. Nisu to bili ljudi već djeca od 18 i 19 godina, ja sam sa 30 godina bio među najstarijima. Rasporedili smo se i posmatrali, izdržali smo taj dan 1. maj, krv nam se ledila u venama, ali smo gledali da pružimo otpor dok se svi iznemogli, stari, žene i djeca isele prema Rahiću i Maoči. Već drugog maja došla je veća sila i otjerali su nas do Begovače, pa smo ih vraćali na početne položaje i teko par dana dok nismo dobili naoružanje. Prva žrtva je bio Sakib Adžajlić Šef, a prvi ranjeni je Damir Brodlić. Ukupno je živote izgubilo 30 pripadnika Armije BiH na ovom prostoru“, kazao je Djedović.

 

Damir Brodlić, ovom prilikom je kazao da mu je vrlo teško da se prisjeće tih dana i svojih saboraca, pogotovo na ovome mjestu, te je mlađim generacijama uputio poruku sa ovog mjesta, rekavši da uvijek treba da se sve iscrpi i samo da rata ne bude.

 

Cvijeće su na spomen obilježje položili članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih udruženja, mjesne zajednice, te političkih partija iz reda bošnjačkog naroda.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com