Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Nastavljeno obilježavanje tridesete godišnjice od stradanja civila u Brčkom Istaknuto

 

U organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša Brčko danas je nastavljeno obilježavanje trideset godina od stradanja nesrpskih civila u Brčkom.

 

„Šest godina traje postupak na državnom tužiteljstvu za počinjene zločine nad civilima u Brčkom. U ovom kontekstu očekujemo tek objavljivanje prvostepene presude Ristaniću, a potom ide drugostepeni postupak. Sve to traje predugo i nismo zadovoljni radom, prije svega Tužilaštva, jer trideset godina je od počinjenih zločina“, rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko, Ramiz Ahmetović.

 

Inače, u Brčkom je ubijeno 428 civilnih lica, a porodice tragaju za još 57 žrtava. U ime stradalih civila iz reda hrvatskog naroda u Brčkom predsjednik udruge Marin Brkić s ogorčenjem govori o radu pravosuđa, posebno Tužilaštva, ne samo u Brčkom, već i u cijeloj BiH.

 

„Dovoljna ilustracija nerada je činjenica da u BiH imamo još oko 3.000 počinitelja ratnih zločina koji su na slobodi, a za 7.000 nestalih se još traga. Stoga se sad pitamo je li teže pronaći nestalog ili je teže kazniti počinioca zločina“, naglasio je Brkić.

 

Inače, cvijeće i vijence na stratišta u središtu Brčkog i to ispred hotela Posavina, bivše zgrade Policije, dvorane DTV-a Partizan i hangara nekadašnjeg logora „Luka“, osim članova porodica i predstavnika političkih partija položio je i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com