Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Bajramski prijem još jedan dokaz istinskog suživota i međusobne tolerancije u Distriktu Istaknuto

 

Povodom Ramazanskog bajrama, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Brčko zajedno sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka, sinoć su upriličili tradicionalni bajramski prijem.

 

Obraćajući se brojnim uglednicima javnog života Brčkog iz sva tri naroda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović je poslao poruku kroz kratku priču o mudracu i čovjeku koji ga vrijeđa.

 

„Poenta priče je u tome da ukoliko vas neko vrijeđa to ne govori o vama jer vi te uvrede ne prihvatate, već to više govori o onome ko uvrde iznosi“, naglasio je Omerović.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko doktor Islamskih nauka Mustafa efendija Gobeljić je podsjetio na puninu, odnosno praktičnu primjenu vjere u islamu.

 

„Jedan od najpotpunijih i ispravnih odgovora jeste da je definicija i smisao vjere: biti dragom Bogu što bliži, a prema ljudima što bolji“, kazao je Gobeljić.Međusobna tolerancija i zajedništvo koje u Brčkom iskazujemo prisustvujući i ovakvim slavljima, odnosno radovanjima u povodu Uskrsa, Vaskrsa, Božića ili Bajrama, to je naše brčansko, odnosno bosansko-hercegovačko bogatstvo koje imamo i trebamo koristiti kao svoju prednost.

 

„Distrikt Brčko je naš zajednički prostor koji dijelimo i trebamo ga učiniti što ugodnim i što boljim za zajedničko življenje. Smisao našeg posla, kao čelnika vlasti, je jako odgovoran i on će biti potpun ukoliko uspijemo svojim mjerama učiniti da u narednim radovanjima, prilikom navedenih praznika, što više, posebno mladih, uspijemo zadržati ovdje u svojim kućama sa svojim najmilijima. Stoga, upravo stvaranje što boljih preduslova za njihov dolazak u Distrikt, jedan je od naših zadataka u narednom periodu“, naglasio je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

Među brojnim zvanicama prijemu su prisustvovali brčanski namjesnik protojerej Dragan Ćirković, dekan brčanskog Dekanata Damir Ivanović, predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić i dogradonačelnik Brčkog Anto Domić.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com