Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Brčko: Obilježeno 77 godina od pobjede nad fašizmom Istaknuto

 

Povodom obilježavanja 77 godina od pobjede nad fašizmom 9. maja danas su na Spomen partizanskoj kosturnici u Brčkom vijence položili gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Siniša Milić. Organizator obilježavanja Dana pobjede nad fašizom tradicionalno je Savez udruženja boraca NOR-a 1941-45 Brčko.

 

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je kazao da je današnji Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji na prostorima i bivše Jugoslavije i čovječanstva. On je napomenuo da se u Brčko distriktu Dan pobjede nad fašizmom još nije našao među zvaničnim praznicima, ali i iskazao nadu da bi u narednom periodu uz dogovor svih političkioh aktera ovaj datum trebalo i ozakoniti, kako bi se i na taj način odala počast i onima koji su stradali u borbi za slobodu, te obilježili ovaj datum koji je itekako važan.

 

„Ovo je bila prilika da se još jednom podsjetimo na značajan doprinos koji su pobjedi nad fašizmom dali Titovi partizani, ali i da podsjetimo na žrtve koje su date u borbama i prilikom oslobađanja Brčkog, gdje je živote položilo 438 pripadnika partizanskih jedinica“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković.

 

On je kazao da je uz 7. april Dan oslobođenja Brčkog, ovo jedan od dva najvažnija datuma u antifašističkoj brčanskoj istoriji. Vuković je napomenuo da uprkos činjenici da je jedan broj mlađih uključen u SUNBOR Brčko, mladi, ipak, u velikom broju odlaze sa ovih prostora iz ekonomskih, ali i sigurnosnih razloga.

 

Vijence na Partizansko spomen-obilježju u Brčkom položilo je nekoliko delegacija iz javnog i političkog života Brčko distrikta, uz prisustvo, više nego skromnog broja građana.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com