Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

U Brčkom formiran Savjet nacionalnih manjina Distrikta Istaknuto

 

U Brčkom je jučer konstituisan Savjet nacionalnih manjina koga trenutno čine predstavnici udruženja osam nacionalnih manjina u distriktu. U Savjet nacionalnih manjina ušli su predstavnici crnogorske, makedonske, romske, turske, albanske, mađarske, rusinske i ruske nacionalne manjine. Vrata Savjeta nacionalnih manjina otvorena su, kako je rečeno, i za druge nacionalne manjine. Ovom prilikom izabrano je tročlano, rotirajuće predsjednišvo koga čine – predsjedavajući Asmir Huskić, Lidija Ljubojević i Irmela Turbić. Za sekretara Savjeta izabran je Kristijan Jenei.

 

O tome koji su zadaci i prvi koraci Savjeta nacionalnih manjina predsjedavajući Asmir Huskić, predstavnik romske nacionalne manjine je rekao da će zadatak Savjeta biti očuvanje kulture, tradicije i jezika nacionalnih manjina na području distrikta, ali isto tako i praćenje zakona koji se vežu za ljudska i druga prava svih nacionalnih manjina.

 

 

Govoreći o značaju formiranja Savjeta nacionalnih manjina zamjenik predsjedavajućeg Lidija Ljubojević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine kaže da će Savjet nastojati opravdati povjerenje koje mu je ukazano na unapređenju manjinskih prava u distriktu Brčko.

 

Učesnike konstitutivne sjednice i sve prisutne ovom prilikom je pozdravio Supervizor za distrikt Brčko Majkl Skenlan koji je rekao da je ovo veoma značajan događaj.

 

„Ne radi se samo o formiranju Savjeta nacionalnih manjina, nego se radi o tome da ovo predstavlja potvrdu Brčkog kao jedne zajednice koja u potpunosti obuhvata sve – koja je inkluzivna, a raznolikost je snaga u bilo kojoj zajednici“, istakao je Skenlan.

 

Obraćajući se pristnima predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić je naglasio da je ovo bio veoma dugačak i značajan put koji je počeo još 2019. godine, ali da konstituisanjem Savjeta nacionalnih manjina nije završen posao.

 

„Tek sad predstoji značajan i veliki posao. Savjet za nacionalne manjine je konsultativno tijelo koje bi trebalo da daje savjete i preporuke vezane za očuvanje i unapređenje prava nacionalnih manjina na području distrikta Brčko. Takva tijela postoje u entitetima i jedino je Brčko bilo to koje nije imalo ovo tijelo“, istakao je Milić i poručio da će Skupština pružiti podršku radu ovoga Savjeta na realizaciji njegovih zadataka.

 

Pozdravne riječi učesnicima konstitutivne sjednice Savjeta nacionalnih manjina uputili su i poslanici Skupštine Brčko distrikta iz reda nacionalnih manjina Mejra Šečić i Alija Denjagić. Na konstitutivnoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu Savjeta nacionalnih manjina.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com