Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Brčko: Otvorena kancelarija za psihološko savjetovalište u JU “Tehnička škola” Istaknuto

 

Centar za omladinski razvoj „Proni“ u saradnji sa Javnom ustanovom „Tehnička škola“ Brčko u sklopu projekta „Inicijativa mladića“ otvorili su jučer kancelariju za psihološko savjetovalište u ovoj školi.

 

Direktor Javne ustanove „Tehnička škola“ Brčko Dejan Nikolić kaže da je cilj otvaranja ovog savjetovališta prevencija nasilja među srednjoškolcima uz promociju zdravih životnih stilova.

 

Nikolić kaže da se rukovodstvo ove škole već godinama bore da dobiju psihologa i dok to ne bude, prema njegovim riječima, jednom sedmično će funkciju školskog psihologa obavljati volonter iz brčanskog Društva psihologa.

 

U ime nosioca projekta „Proni“ centra iz Brčkog, Harun Šabanović kaže da ova organizacija puno pažnje polaže na mentalno zdravlje mladih.

 

Šabanović kaže da projekat traje tri godine i da je ova organizacija obezbijedila sav potreban namještaj za nesmetan rad kancelarije.

 

Nataša Jovanović predsjednica Društva psihologa Brčko distrikta po odluci šefa vladinog Odjeljenja za obrazovanje od kraja mjeseca aprila volonterski obavlja funkciju školskog psihologa i prema njenim riječima svaka škola bi morala da ima psihologa a Tehnička škola, kako je navela, kao najveća u Distriktu treba da ima u svakoj smjeni po jednog psihologa.

 

Pedagog JU „Tehnička škola“ Edin Mujić rekao je da je ovaj projekta izabran u konkurenciji više od 60 projekata a koji je pomognut iz sredstava Omladinske banke BiH i Fondacije „Mozaik“.

 

Prema riječima svih učesnika u projektu „Inicijativa mladića“ psihološko savjetovalište u Tehničkoj školi Brčko radiće ne samo sa učenicima ove škole nego i sa njihovim roditeljima najmanje jednom sedmično u novootvorenoj kancelariji i prema dosadašnjim iskustvima najmanje pet učenika sedmično potraži pomoć i savjet psihologa.

 

„Moj zaključak je da najveći broj srednjoškolaca dolazi sa problemom anksioznošću, što nam dalje govori da se teško snalaze u modernom vremenu u kojem svi živimo, a nedavna pandemija Kovida-19 ostavila je veliki uticaj i na adolescente“, kaže Jovanović.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474