Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Izvršeno uzorkovanje procijednih voda na brčanskoj deponiji smeća Istaknuto

 

U okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini“, koji se provodi od strane UNDP-a, izvršeno je uzorkovanje procijednih voda na brčanskoj deponiji smeća.

 

Pomoć pri ovom izuzetno značajnom poslu pružili su zaposlenici JP „Komunalno Brčko“ d.o.o., angažovanjem bagera i iskopima na više lokacija duž granica deponije.

 

Cilj ovog projekta je smanjivanje rizika po ljudsko zdravlje i okolinu kroz prevenciju nastanka nenamjerno ispuštenih POPs (U-POPs), prelazak na hemikalije koje ne sadrži POPs supstance u industriji plastike i okolinski prihvatljivo uništavanje najmanje 50 tona otpada koji sadrži POPs.

 

Štokholmska konvencija, koju je BiH ratifikovala 2010 godine, predviđa izbjegavanje upotrebe opasnih POPs/a te prelazak na sigurnije alternative i uklanjanje starih zaliha i opreme koje sadrže ove supstance.

 

Postojane organske zagađujuće materije (POPs) su organski spojevi otporni na degradaciju u okolini putem hemijskih, bioloških i fotolitičkih procesa. Najčešće se radi ispitivanje na prisustvo pesticida u procijednim vodama na deponijama smeća. Izloženost ovim materijama može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući određene vrste karcinoma, urođene mane, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sistem, veću podložnost bolestima, pa čak i smanjene intelektualne sposobnosti.

 

Nakon ispitivanja procijednih voda na nekoliko lokacija u BiH, biće određene 4 deponije koje su najzagađenije, te će biti sanirane u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474