Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Brčko: Jedinica Odjeljenja za javnu bezbjednost uklonila dio mine iz proteklog rata pored magistralnog puta Istaknuto

 

Pripadnici Jedinice za uklanjanje/uništavanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Vladinog Odjela za javnu sigurnost uklonili su jutros dio zaostale mine iz proteklog rata na lokaciji pored magistralnog puta kod Gradskog mezarja u MZ Ivici.

 

Šef Jedinice Nebojša Stjepanović kazao je za Radio Brčko da je prije uklanjanja dijela mine, a na osnovu dojave, obavljeno izviđanje terena prilikom čega je utvrđeno da se na površini zemlje pored puta ‘bivša tvornica Izbor- Bolnica’, nalazi dio neeksplodiranog ubojitog sredstva.

 

On je pojasnio da je nakon urađenog operativnog plana i uklanjanja betonske podloge, utvrđeno da se radi o dijelu već eksplodirane minobacačke mine kalibra 120 milimetara.

 

Aktivnost je započela jutros uz asistenciju policije i trajala je sat vremena, a rađena je skupa sa pripadnicima deminerske organizacije Norveška narodna pomoć.

 

„Mi u ovakvim slučajevima moramo poduzeti opsežne pripremne aktivnosti jer nemamo informaciju šta se tačno nalazi ispod površine zemlje: da li je u pitanju kompletna minobacačka mina ili je to samo dio mine. Zato se radi deminersko izviđanje, otkopavanje terena i utvrđivanje činjeničnog stanja. Mi moramo znati tačno stanje onoga što lociramo, jer u slučaju neeksplodiranog minsko-eksplozivnog sredstva ide druga, složenija i opsežnija procedura koja podrazumijeva dodatno osiguranje, barikade sa zaštitom od pijeska, što je dodatni proces koji je mnogo teži u odnosu na činjenično stanje kakvo smo jutros našli i neutralisali“, pojasnio je Stjepanović.

 

Šef Odsjeka civilne zaštite u vladinom Odjelu za za javnu sigurnost Mirsad Hasanbašić napomenuo je da je jutrošnje jednosatno preusmjeravanje saobraćaja na raskrsnici kod bivše fabrike „IZBOR” i kružnog toka kod bolnice s ciljem sigurnog izvođenja aktivnosti, vršila Policija Brčko distrikta.

 

Govoreći o značaju današnje deminerske aktivnosti za sigurnost građana, ali i nastavka normalnog odvijanja saobraćaja nakon uklanjanja dijela mine, Hasanbašić je naveo da se pronađeni dio mine nalazio pored veoma frekventne saobraćajnice, u gusto naseljenoj mjesnoj zajednici, blizinu stambenih objekata, mezarja i osnovne škole.

 

„Najvažnije je da smo mi vrlo brzo i kvalitetno otklonili opasnost od mine, a na svu sreću radilo se o ostatku eksplozivnog sredstva, jer smo tek na kraju cijelog procesa deminiranja doznali da nije bilo neke posebne opasnosti“, rekao je Hasanbašić.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com