Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Policija BD BiH bila učesnik panel diskusije o kampanji prevencije nasilja nad djecom u digitalnom okruženju Istaknuto

 

Policija Brčko distrikta BiH je tokom zadnje dekade maja bila učesnik panel diskusije, kao uvoda u početak kampanje prevencije čiji je cilj spriječiti tinejdžere i mlade na samoproizvođenje i dijeljenje neprimjerenih fotografija na društvenim mrežama, koju je organizovala Federalna uprava policije potaknuta kampanjom u organizaciji Amber Alert Europe i Emmaus (MFS – Emmaus) vezane za istu temu.

 

 

Osnovni cilj diskusije na pomenutoj panel diskusiji bio je pronalazak načina za podizanje svijesti djece i mladih, roditelja, nastavnika, te ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnosti njegovog adekvatnog suzbijanja. Diskusija je rezultirala nizom zaključaka koji se tiču permanentnog vršenja preventivnog rada u školama, edukacije djece i mladih, te pravosudnih profesionalaca, zatim unapređenja zakonske regulative, predlaganja sistemskih rješenja edukacije, kao i trajnog i učestalog informisanja djece o načinima prijave nasilja na internetu.

 

Panel diskusiji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH, Centra za sigurni internet MFS-EMMAUS i drugi. Predviđeno je da kampanja traje u narednih godinu dana, a više detalja na linku https://www.thinkbeforeyoushare.eu koji je objavljen i na službenoj web stranici Policije Brčko distrikta BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com