Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Apel alergičarima: Pred nama je sezona cvjetanja ambrozije Istaknuto

 

Prema podacima iz Higijensko – epidemiološkoj službe svake godine se povećava broj Brčaka alergičnih na ambroziju.

 

Šef Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom dr Mirjana Kuzmanović napominje da osobe koje su alergične na ambroziju, preventivno već sada mogu upotrebljavati lijekove protiv alergije.

 

„Cvjetanje ambrozije počinje u drugoj polovini avgusta i tada je ova biljka najzarznija. Iz tog razloga, pacijenti koji su alergični trebali bi da već sada preventivno piju antihistaminike, kako bi njihov organizam bio otporan i na taj način lakše podnijeli alergijske reakcije“, ističe doktorica Kuzmanović.

 

Kuzmanović kaže da bi se trebalo cjelokupno društvo uključiti u rješavanje ovog problema. S obzirom na to da podjednako pogađa i mlađu i stariju populaciju stanovništa, neophodna je adekvatna prevencija i zaštita, kako ne bi došlo do teže kliničke slike, tj. astmatičnih napada.

 

„Kada dođe do astmatičnih napada, pacijente moramo priknjučiti na kisik ili na respirator, jer ne bi smjelo da se infekcija spusti iz gornjih u donje respiratorne puteve“, dodala je doktorica i konstatovala kako alergija na ovu biljku u rijetkim slučajevima može izazvati i smrt.

 

Doktorica Kuzmanović ističe da će alergija na ambroziju na ovim prostorima trajati do mjeseca novembra.

 

Iz Higijensko-epidemiološke službe apeluju da stanovnici, a posebno osobe koje su alergične na ambroziju, izbjegavaju i mjesta gdje raste ovaj najveći alergen.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com