Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Brčko distrikt bez mina do kraja 2024. godine Istaknuto

 

Humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć u BiH (NPA) trenutno deminira preko 1,4 miliona metara kvadratnih minski zagađenog zemljišta u Brčko distriktu na potezu Cerika, Dubrava i Bijele. Plan je očistiti Brčko od mina do kraja 2024.godine. Trenutno deminiranje Brčko distrikta odvija se u saradnji sa BH MAC-om, Regionalni ured Brčko, Vijećem ministara BiH i Vladom Brčko distrikta.

 

„Plan je očistiti Brčko od mina do kraja 2024. godine“, kazala je menadžerica za procjenu rizika u NPA u BiH Selma Antić.

 

Ona je napomenula da je proces deminiranja Brčko distrikta koji je započeo prošle godine inicirala brčanska Vlada, Odjel za javnu sigurnost, Pododjel za zaštitu i spašavanje i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, supervizor Majkl Skenlan, a do sada su očišćeni Marković Polje, Laništa, Vukšić, Drenova, Drenovica i Donji Rahić. Trenutno se provode aktivnosti deminiranja od preko 1,4 miliona metara kvadratnih zemljišta i šume u blizini tržnice Arizona, što obuhvata mjesne zajednice Cerik, Dubrave i Bijela.

 

Antić je potvrdila da je prema posljednjim podacima BH MAC-a u Brčko distriktu preostalo još preko 13 miliona metara kvadratnih minski sumnjive površine sa procijenjenih 2.600 mina i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Plan je da Brčko distrikt u cjelosti bude očišćen od mina do kraja 2024. godine. Polovina plana deminiranja Brčko distrikta već je ostvarena.

 

Antić je još napomenula da aktivnu pomoć pri deminiranju Brčko distrikta pruža i organizacija MAG u saradnji sa BH MAC-om, što otvara realnu mogućnost da Brčko distrikt BiH zaista bude očišćen od mina do kraja 2024. godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com