Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Moguće potpuno ukidanje lične novčane participacije na zdravstvene usluge osiguranika u Distriktu Istaknuto

 

Nedavna Odluka brčanske Skupštine o ukidanju participacije na „CT-e dijagnostiku“, načinjenu u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Brčko, biće operativna, odnosno primjenjiva već od narednog mjeseca.

 

 

„Vjerujem da će sedam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, odnosno u zakonskom roku navedena odluka od strane JZU Brčko biti u primjeni. Zahvalan sam zastupniku Srđanu Blažiću koji je cijelu priču pokrenuo u Skupštini Distrikta i za ukidanje ovog segmenta participacije dobio jednoglasnu podršku“, rekao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade.

 

Inače, što se generalnog stava pomenutog resornog odjeljenja tiče i modaliteta oko ličnog finasijskog učešća građana, za Šadića nema dileme.

 

„Moj lični stav je da se sve vrste participacija, odnosno finasijskog učešća građana Distrikta prilikom korištenja zdravstvenih usluga, treba svesti na nulu, odnosno u potpunosti ukinuti”, kaže Šadić.

 

Ovakav Šadićev stav i prijedlog u potpunosti podržava i zastupnik SNSD-a u brčanskoj Skupštini Srđan Blažić.

 

„Prije svega želim naglasiti da je gospodin Šadić dolaskom na mjesto šefa Odjeljenja za zdravstvo, značajno pokrenuo pozitivne procese naprijed. Primjera radi, nakon gotovo deceniju čekanja uspio je provesti procedure nabavke veoma kvalitetnog „C-te aparata“, osigurati i nabavku „magnetne rezonance“, adaptirati prostor za njihovo instaliranje itd. Sve to potvrđuje da i prijedlog o ukupnom ukidanju participacije ima smisla, tim prije što na godišnjem nivou sredstva koja po ovoj osnovi prikupi JZU Brčko nisu ni jedan posto njihovog ukupnog budžeta. Sve navedeno me obavezuje da se već od septembra, zajedno sa gospodinom Šadićem založim za potpuno ukidanje participacije“, akcentirao je Blažić.

 

Resorno odjeljenje brčanske Vlade u analizi koju treba da sačini i dostavi članovima izvršne i zakonodavne vlasti, vodiće računa o svim objektivnim i subjektivnim aspektima ovakve ideje, odnosno prijedloga.

 

„Sigurno da će biti upriličen niz sastanaka prije svega sa čelnicima brčanske Javne zdravstvene ustanove i rukovodstvom ovdašnjeg Fonda zdravstva, kako bi smo „participaciju zdravstvenih usluga“ u potpunosti izanalizirali i prilagodili sadašnjem trenutku, prije svega čineći to u korist naših zdravstvenih osiguranika, odnosno stanovnika Brčko distrikta BiH“, zaključio je Sead Šadić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com