Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Koristite zdravsteno osiguranje tokom godišnjeg odmora u inostranstvu Istaknuto

 

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i ove godine nudi mogućnost za sve osiguranike da tokom godišnjeg odmora i boravka u inostranstvu u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći mogu koristiti zdravstvenu zaštitu o trošku ovog Fonda.

 

Ovu mogućnost osiguranici mogu koristiti tako što se prvo jave svom porodičnom ljekaru koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju.

 

“Na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara, kopije zdravstvene knjižice i podnešenog zahtjeva, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta će izdati tzv. ino obrazac kojeg osiguranik može koristiti u slučaju potrebe za neodložnom zdravstvenom zaštitom u inostranstvu”, istakla je Ankica Franjić zamjenik Direktora za ekonomske i plansko analitičke poslove u Fondu.

Ovu povoljnost stanovnici distrikta mogu da koriste u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu.

 

Ankica Franjić je pojasnila šta ako vam i pored navedenog obrasca naplate zdravstvenu uslugu u inostranstvu:

 

“Ukoliko se desi da vam i pored ino obrasca naplate pružanje hitne zdravstvene usluge u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku možete podnijeti zahtjev za refundaciju troškova, koji će razmatrati stručne službe Fonda”, rekla je Franjić.

 

Ino obrazac važi samo u onim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj privremeno boravite.

 

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta podsjećaju da se Ino obrazac kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga (kao što su godišnji odmori), može izdati za period do 30 dana u toku jedne kalendarske godine. Obrazac se može izdati i više puta u toku godine, ali ukupan broj dana ne može da bude preko 30 dana.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com