Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Brčko: Naredne godine bi trebali početi konkretni radovi na potpunom zatvaranju gradske deponije Istaknuto

 

U Mjesnoj zajednici Ilićka u Brčkom u četvrtak 04. avgusta će biti organizovana Јavna rasprava u cilju realizacije Projekta rekultivacije, sanacije i zatvaranja deponije u Brčkom. Ovo je jedna od aktivnosti koja se mora realizovati kako bi u narednom periodu započeli konkretni radovi na konačnom zatvaranju gradske deponije u Brčkom.

 

Već duže od 50 godina komunalne službe nekadašnje Opštine a sadašnjeg Distrikta Brčko, kućanski i sve druge vrste otpada stanovnika Brčkog, deponuju na lokalitetu gradske deponije koja se nalazi udaljena samo dva kilometra od centra grada.

 

Ova svojevrsna ekološka bomba koja se nalazi na samoj obali rijeke Save proteklih je godina često izazivala probleme za nekoliko hiljada stanovnika u Mjesnim zajednicama Ilićka, Grčica i Donji Brezik koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, a nerijetko su na deponiji izbijali i požari koji su dovodili do toksičnih isparavanja.

 

Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta je na zahtjev građana ali i predstavnika vlasti prošle godine pokrenulo proceduru izrade Projekta koji predviđa sanaciju i potpuno zatvaranje ove deponije.

 

“Projektom je predviđena potpuna sanacija i zatvaranje navedene deponije koja će biti prekrivena određenim najlonima narednih 30 godina koliko je vremena potrebno da bi se deponija pretvorila u čvrstu materiju koja će biti prekrivena zemljom i travom na kojoj bi se na kraju mogli instalirati i solarni paneli”, istakao je Aleksandar Mančić ekspert za vođenje projekata kapitalnih investicija u ovom odjeljenju, pojašnjavajući šta on sve podrazumijeva.

 

Građani će na zakazanoj Јavnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Ilićka imati priliku da iznesu svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na izrađenu Studiju uticaja na životnu sredinu koja predviđa preduzimanje svih neophodnih aktivnosti i radova kako bi ova deponije nakon što je 50 godina bila u upotrebi u konačnici bila zatvorena.

 

Neophodna sredstva za sanaciju i zatvaranje deponije iznose šest miliona maraka, a prvi konkretni građevinski radovi na ovom projektu bi trebali započeti naredne godine.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com