Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

U Brčkom započela 7. Međunarodna likovna kolonija “Naiva na Savi” Istaknuto

160822 Naiva naslovna.ovo 700x470

 

U Brčkom je jučer započela tradicionalna 7. Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ na kojoj svoja nova djela stvara pet autora naive iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 

Povodom početka nove kolonije naive u našem gradu predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) Mladen Filipović, koji je ujedno i predstavnik iz BiH, kazao je da su nakon dobijanja sredstva od Vlade Brčko distrikta stvoreni uslovi za ovogodišnju koloniju, a slikari ta sredstva opravdavaju na najljepši mogući način – stvaranjem djela.

 

„Ove godine osim slikara, učešće je uzeo i kipar naive Ivica Tolić iz Hrvatske“, napomenuo je Filipović i dodao da je svaki učesnik kolonije dužan po dva djela ostaviti u Fundusu ULJUB-a. Filipović je napomenuo da je obaveza ULJUBA-a koji je i organizator kolonije, temeljem potpisanog ugovora prilikom apliciranja za sredstva, pola radova sa kolonije pokloniti Vladi Brčko distrikta, a po izboru kustosice Sonje Đurović.

 

160822 Naiva naslovna

 

„Teme za slikare naive na koloniji u Brčkom su slobodne, svako radi po svom izboru i umjetničkom osjećaju, gdje uglavnom dominiraju zavičajni motivi“, pojasnio je Filipović.

 

Kipar iz Ernestinova pokraj Osijeka (Hrvatska) Ivica Tolić, kazao je da prvi put kao slikar boravi u Brčkom i za to se zahvalio uredniku kolonije „Naiva na Savi“ Mladenu Filipoviću. Tolić je naznačio da Ernestinovo ima dugu tradiciju kiparstva u drvetu, a ove godine je održana 49. kolonija naive u Ernestinovu, što je jedna od najdugotrajninih kolonija ove vrste. Tolić u hrastovini radi velike skulture veličine dva ili tri metra.

 

160822 Naiva autor 3

 

Slikar naive Štefan Varga iz Kovačice (Srbija) biranim riječima je kazao da mu je teško ukratko iskazati sve ono što osjeća prilikom stvaranja na koloniji. Varga je u poetiziranim riječima nizao neke od osjećanja koja su ga okupirala – Naiva na Savi, Brčko sa svojim predivnim ljudima, sa svojom veličanstvenom rijekom, organizator kolonije Mladen Filipović Fićo, vrstan majstor slikanja i moj dobar prijatelj, dobri umjetnici, dobra atmosfera, i to je dobitna kombinacija.

 

“Jedna divna ideja, ideja objedinjenja nečega finog i lepog na jednom stvarno lepom mestu kao što je Brčko i ova kolonija“, naveo je Varga.

 

Kolonija sa radom završava 19.08.2022. godine, a izložba je planirana u narednim mjesecima.

 

160822 Naiva autor 4

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com