Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Preporuka brčanskog Štaba zdravstva: Nema potrebe za izdavanjima Rješenja o kovid izolaciji Istaknuto

JZU Dom zdravlja 2 780x470

Krizni štab zdravstva brčanske Vlade, na jučerašnjoj sjednici, nakon razmatranja epidemiološke situacije predlaže ukidanje izdavanja Rješenja o izolaciji, te preporučuje cijepljenje četvrtom dozom vakcina.

 

„Predsjedniku Kriznog štaba, gradonačelniku Esedu Kadriću uputili smo prijedlog u kojem smatramo da Inspektorat više ne bi trebao izdavati Rješenja o izolaciji već da sve to kroz proceduru „klasičnog bolovanja“ preuzme ljekar porodićčne medicine. Ljekar u trijažnoj ambulanti, odnosno porodični ljekar će procjenjivati da li je pacijenta neophodno hospitalizovati ili se može uputiti na takozvani kućni tretman i liječenje. Na osnovu stručne procjene ljekar će odrediti potrebu za bolovanjem i dužinu njegovog trajanja“, precizirao je predsjednik štaba, šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade Sead Šadić.

 

Sead Sadic

 

Na sastanku je takođe preporučeno da u izolaciji u buduće ne podliježe osoba koja se vodi kao „prvi kontakt“. Pojašnjavajući ovakvu preporuku Šadić kaže da u izolaciju neće biti upućivani prvi kontakti bez obzira jesu li vakcinisani ili ne.

„Preporuku smo donijeli vodeći se činjenicom da je veliki broj pacijeta u asimtomatskoj poziciji, odnosno praktično i ne znaju da su kovid pozitivni“, akcentira Šadić.

 

Sljedeća preporuka je da se proces imunizacije nastavi i četvrtom dozom vakcine.

„Preporučujemo je svim osobama kojima je protekao predviđeni period od treće imunizacije. Mi kao lokalna zajednica imamo dovoljan broj vakcina, tako da svi oni koji pokažu interes, mogu primiti željenu vakcinu“, zaključio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građanima brčanske Vlade Sead Šadić.

 

Inače, pobrojane preporuke već su proslijeđene komandantu Kriznog štaba Distrikta, gradonačelniku Brčkog Esedu Kadriću, koji bi danas ili sutra trebao donijeti i konačnu odluku.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com