Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Ove sezone skuplja zimnica? Istaknuto

 

Cijene sezonskog voća i povrća na brčanskoj Zelenoj pijaci su u blagom porastu zbog nastupajuće sezone spremanja zimnice i povećane su za oko 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, saznali smo na brčanskoj pijaci.

 

Trgovci na brčanskoj pijaci kao razlog rasta cijena sezonskog voća i povrća navode slabiji rod povrća kod domaćih proizvođača, zbog dugog sušnog perioda. Očekuje se da mnogi naši sugrađani zbog visokih cijena u velikoj mjeri neće spremati zimnicu ove godine.

 

Na našoj gradskoj pijaci domaći paradajz se može naći po cijeni od dvije KM do 2,50 KM za jedan kilogram, papriku građani kupuju po cijeni od jedne do 1,50 KM, a crvena paprika roga se može kupiti od 2,50 do tri marke, dok se patlidžani prodaju po cijeni od jedne KM za kilogram. Luk se može naći po cijeni od jedne KM za kilogram, kao i svježi kupus dok je pasulj pet KM po kilogramu i njemu se cijena već duže vrijeme nije mijenjala.

 

Cijene voća se takođe nisu značajnije mijenjale i kajsije se mogu kupiti po cijeni od dvije do tri KM po kilogramu, breskve već od dvije KM za jedan kilogram, banane za dvije KM po kilogramu. Domaća šljiva se može naći po cijeni od jedne do 1,50 KM dok su jabuke i kruške 1,50 KM po kilokramu.

 

Trgovci kažu da se dinje prodaju po cijeni od jedne KM za komad a da su se cijene lubenica drastično snizile i da se mogu naći po cijeni od 0,50 KM po kilogramu i istuiču da su uglavnom domaće proizvodnje.

 

Cijena jednog kilograma oljuštenih oraha je ista kao i prije nekoliko mjeseci i iznosi 16 KM dok je cijena smokava četiri KM za kilogram, a bademi se mogu naći i po 17 KM po kilogramu.

 

Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda na pijaci se mogu naći samo uglavnom domaći proizvodi i cijena flaše od 1,50 litara mlijeka iznosi dvije KM, svježi sir se može kupiti po cijeni od pet KM, a kajmak već od četiri KM za kilogram, dok se za jednu marku može kupiti tri komada domaćih jaja.

 

Pitali smo i naše sugrađane hoće li i ove godine praviti zimnicu i da li se pripremaju, ali dobili smo uglavnom negativne odgovore, a kao razlog zbog kojeg neće spremati povrće za zimu, navode isključivo ekonomske razloge.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com