Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

BiH nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u zemlji Istaknuto

 

Predstavnici službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u utorak su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo deportovali dva državljanina Maroka, nastavivši aktivnosti na deportacijama migranata koji nezakonito borave u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od strane nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Podsjećamo da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom", saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana finansijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

 

"Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uslove za međunarodnu zaštitu", navode iz nadležnog ministarstva.

 

Ističu da je značajnu podršku BiH pružila Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porijekla.

 

Izvor: AA

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com