Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Atić: Kriza u Distriktu je nastala kada je SDA i SBiH poklonila mjesto gradonačelnika HDZ-u Istaknuto

 

esad aticNakon što su juče bošnjački predstavnici u skupštinskoj većini Brčko distrikta BiH napustili sjednicu zbog kontinuiranih opstrukcija u radu Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH od strane srpskih predstavnika i njihovog opstruiranja izgradnje džamije u krugu centra grada u Brčkom danas je SDP Brčko distrikta BiH održao konferenciju za novinare na kojoj su kazali da kriza u Distriktu traje od onog dana kada je SDA i SBiH poklonila mjesto gradonačelnika HDZ-u.

Na konferenciji su istakli da SDP smatra da je jučerašnje napuštanje skupštinske sjednice, Bošnjaka iz vladajućih partija, skretanje sa stvarnih problema u Distriktu.

"Kriza u Distriktu je nastala kada je SDA i SBiH poklonila mjesto gradonačelnika HDZ-u. Mi smatramo da jučerašnje napuštanje skupštinske sjednice je skretanje sa stvarnih problema u Distriktu. To im je izgleda opravdanje za ono što su obećali kada su formirali ovu "nakaradnu" vlast od samog početka. Obećali su da će iznači rješenje za lokaciju džamije u centru grada, obećali više hiljada noih zaposlenih, obećali su silne projekte u Distriktu, procvat privrede i zapošljavanja. Od toga nema ništa. Ovo je skretanje sa stvarnih problema, nemogućnosti usvajanja budžeta, aktuelna situacija za imenovanja upravnog odbora u JP "Komunalno Brčko", kao i direktora, trgovanje sa funkcijama u javnim preduzećima kao i situacija u visokom obrazovanju, zdravstvu. Situacija sa mladima su stvarni problemi s kojih oni žele da skrenu pažnju. Oni više sami ne smatraju problem lokacija džamije, jer da je to tako oni bi napustili izvršnu vlast, a ne dovodili u situaciju blokadu skupštine na čijem dnevnom redu juče nije bilo to pitanje. Takođe, žele da predstave jednu "famu" totalnog hausa u cijeloj državi koje je vezano za jednog od političkih lidera u BiH. Juče su neki ovdje i peticije prikupljali i to baš od strane mladih ljudi kojima su obećali silne poslove, a nikoga nisu zaposlili", kazao je predsjednik kluba SDP Brčko distrikta BiH Esad Atić.

Dodajući da SDP smatra da ukoliko vlast nema političkog kapaciteta za donošenje odluka u Vladi i Skupštini Distrikta treba da prepuste drugima koji mogu rješavati probleme.

"Oni su pokazali tokom ove četiri godine da ne znaju, ne mogu, pa čak i da neće, te da su im važniji lični, stranački benefiti nego rješavanje problema građana", kazao je Atić.

SDP Brčko distrikta BiH pozvao je predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić da zakaže sjednicu i da do tada oni koji su u vlasti vide da li su u vlasti ili ne.

"Mi pozivamo predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić da zakaže sjednicu Skupštine Distrikta i da do tada raščiste "oni u vlasti" da li su u vlasti ili nisu. Ako nisu onda neka se poduzimaju drugi koraci. Mi ćemo nastaviti opoziciono djelovanje u Skupštini i podržavati one projekte koji su u interesu građana i nećemo biti kvorum nesposobnoj vlasti", kazao je Atić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com