Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Hoće li se mijenjati cijene cigareta u 2023. godini? Istaknuto

 

Akcizna politika u BiH za sljedeću godinu neće uticati na cijene cigareta. Jedino što bi moglo uticati na cijene cigareta jesu proizvođači ili distributeri.

 

Kako je za portal InfoBijeljina rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, novom Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i akcize na duvan za pušenje za 2023. godinu, specifična akciza po paklici cigareta iznosi 1,65 KM, kao što je to i u ovoj godini, ali u protekle dvije godine.

Takođe, kako nam je rečeno, propocionalna akciza je 42 odsto maloprodajne cijene paklice cigareta, kao što je bilo i u svim ranijim godinama.

 

"Prema tome, akciza po paklici cigareta se nije mijenjala, pa samim tim nema ni osnove za podizanje maloprodajnih cijena, barem što se tiče zakonske legislative", rekao je za portal InfoBijeljina Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema odluci Upravnog odbora UIO, povećana je minimalna akciza po paklici cigareta i to sa 3,33 KM na 3,35 KM po paklici.

 

Međutim, u osnovi to neće ništa mijenjati pošto je u cijeni paklice cigareta već sada akciza veća od minimalne za 2023. godinu. Da to pojasnimo, uzmimo za primjer paklicu cigareta koja danas košta 5,90 KM.

U toj cijeni je proporcionalna akciza 42 odsto maloprodajne cijene i to iznosi 2,48 KM i specifična je 1,65 KM, a zbir te dvije akcize iznosi 4,13 KM. Dakle, to je već danas više od minimalne za 2023. godinu koja ne smije biti manja od 3,35 KM.

 

Ratko Kovačević je podsjetio da je formiranje cijena na tržištu slobodno i to zavisi od svakog velikog proizvođača i distributera cigareta.

"Zato moramo sačekati da te kompanije eventualno dostave nove maloprodajne cijene cigareta, ali to nije zbog povećanja akciza, jer se specifična i proporcionalna akciza nisu povećale", naglasio je Kovačević za portal InfoBijeljina.

 

Izvor: InfoBijeljina

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com