Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Zbog pojeftinjena željeza i čelika od naredne godine jeftinije i nekretnine? Istaknuto

 

Zbog nižih cijena željeza i čelika na svjetskom i našem tržištu, tokom naredne godine trebalo bi da dođe do smanjenja cijena nekretnina u Republici Srpskoj, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

 

Dragan Milanović, direktor Agencije za nekretnine "Remax" iz Banjaluke, istakao je da su se cijene željeza i čelika spustile na prošlogodišnji nivo, prije velikih poskupljenja.

 

Ekonomista Milenko Stanić naveo je da se generalno može očekivati da naredne godine dođe do smirivanja cijena.

"Cijena željeza je već polovinom ove godine pokazala tendenciju pada, a obično kada padnu cijene sirovina potrebno je da prođe jedan period da se to odrazi na kretanje cijena finalnih proizvoda. U ovom slučaju to su nekretnine, odnosno stanovi, jer veliki dio proizvoda od željeza se ugrađuje u stanogradnju i sigurno je da će to uticati na zaustavljanje rasta cijena stambenog prostora, koji smo imali tokom cijele ove godine", kazao je Stanić.


Prema njegovim riječima, drugi faktor koji će uticati na niže cijene nekretnina je slabija potražnja zbog skupoće.

"Prihodi stanovnika ne mogu da prate visoku inflaciju pa je tako došlo do slabije potražnje za stanovima i drugim nekretninama, što će takođe uticati na to da tokom naredne godine cijene na tržištu budu niže", pojasnio je Stanić.

Miloš Vidić iz firme "Komerc mali" iz Prnjavora rekao je da je došlo do pojeftinjenja željeza i čelika i u Bosni i Hercegovini zbog nižih cijena na svjetskom tržištu.

"Inflacija ipak radi svoje pa je situacija u narednom periodu neizvjesna. Evidentno je da je prodaja željeza i čelika opala kako na svjetskom nivou, tako i kod nas. Do kraja godine možemo očekivati da će cijene manje-više biti na istom nivou kao sada. Trenutno su cijene kao polovinom prošle godine. Ne znamo da li će cijene još padati zbog visokih cijena energenata", pojasnio je Vidić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prvih 10 mjeseci ove godine uvezeno je željeza i čelika, kao i proizvoda od željeza i čelika, u iznosu od 1,6 milijardi KM.

"Najviše je uvezeno iz Srbije, i to za oko 220 miliona KM, pa slijedi uvoz iz Hrvatske za 98 miliona KM, te Turske za oko 85 miliona KM", stoji u podacima UIO BiH.

U toku prošle godine uvezeno je ukupno željeza i čelika, kao i proizvoda od željeza i čelika, za iznos od 1,5 milijardi KM.

 

Izvor: Nezavisne

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com