Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Ivan Krndelj: “Imaju puno više razloga vladajući da se izvinu građanima Distrikta, a ne mi” Istaknuto

Ivan Krndelj HSS pres feb 2016Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Brčko distrikta BiH (HSS) Ivan Krndelj na konferenciji za novinare kazao je da vladajući u Distriktu imaju puno više razloga da se izvinu građanima Distrikta, a ne HSS.

“Nisu se izvinuli kada je ovaj isti Apelacioni sud rekao da su nezakonito i nestatutarno usvojili Budžet za 2015. godinu i stavili ga van snage. Nisu se izvinuli građanima što se bave samo sobom i nekim pitanjima koja narušavaju međunacionalne odnose na ovom prostoru što je vrlo opasno, nisu se bavili privredom, poljoprivredom, zdravstvom, obrazovanjem itd. Ne osjećaju potrebu da se izvinu građanima zbog toga. Mi možemo se izviniti onima koje možda iritira ova naša politička utakmica. Imaju puno više razloga vladajući da se izvinu građanima, ali ne bi me iznenadilo da traže od građana da se građani njima izvinu”, kazao je Krndelj.

 

Dodajući da su danas dali još jednu ponudu vladajućima kako bi razgovarali s ciljem prevazilaženja problema.

 

“Na sve moguće načine mi smo pokazali volju da razgovaramo u smislu prevazilaženja problema. Do sada smo nailazili na ignoriranje. Danas smo dali još jednu ponudu, a to je budžet bez političkih amandmana, bez onoga što miriše na kupovinu glasova za naredne izbore. Ne očekujem da će se to desiti, ali to je još jedna ponuda s naše strane. Čuli smo u javnim raspravama da građani sve tvrde, da ovo nije njihov budžet. Zašto da mi podržimo budžet koji nije budžet građana Distrikta i to je osnovno piutanje. Imamo li mi pravo da podržimo taj budžet? Mi želimo da razgovaramo, otvoreni smo za razgovore, učestvujemo u ovom procesu aktivno, želimo da popravimo stanje ovisno od ponašanja vladajuće garniture i naši potezi ovisit će o tome.”, kazao je Krndelj.

 

Da li će se uvažiti ponuđeni zahtjevi Krndelj je kazao da se nada da će prestati vladajuća garnitura da se bavi sobom, opozicijijom i HSS-om.

 

“Možda griješim i možda se nadam da će prestati vladajuća garnitura da se bavi sobom, opozicijijom i HSS-om. Treba da se počnu baviti interesima građana Distrikta, jer ovakvo stanje bez nade, gdje ljudi odlaze samo iz ovog grada je neodrživo. Ako i oni budu tvrdoglavo insistirali na svojim potezima koji su zaista van pameti, naravno da će i HSS procijeniti u datom momentu kako i na koji način se odnositi naspram aktuelnih pitanja”, kazao je Krndelj.

 

Na doneseno Rješenje Apleacionog suda Brčko distrikta BiH vezano za Zaključak Skupštine Brčko distrikta BiH Krndelj je kazao da HSS vjeruje da je Apelacioni sud pravna vertikala na ovom prostoru.

 

“Mi se ne ponašamo kao neki drugi da kad nam odgovara presuda onda je dobro, a kada nam neodgovara onda nevalja sud i sl. Mi vjerujemo i dalje da je Apelacioni sud pravna vertikala na ovom prostoru. Želimo da vjerujemo da u datom momentu, u konkretnom slučaju, procijenio tako kako je procijenio, što naravno ne znači da je to pravilo i za ubuduće. U tom smislu ne želimo komentirati tu presudu. Ono što mi želimo istaći da HSS se ponaša u okvirima Statuta i Poslovnika. Da li je on dorečen ili ne! I za nas je on nedorečen u mnogim stvarima, a i kada se popravi on će za neke biti nedorečen. Tvrdim vam da sutra da se podnese zahtjev za smjenu gradonačelnika od bilo kojih stranaka oni će se pozvati na ovaj mehanizam i reći ne možete me smijeniti bez tri Hrvata i to je u redu i mi to podržavamo, ali ne možete danas rušiti taj isti princip zbog nekog cilja, a sutra se pozvati na njega zato što vam odgovara. To nije dobro za budućnost Distrikta i za odnose ukupne na ovom prostoru”, kazao je Krndelj.

 

Krndelj je na konferenciji prokomentarisao i izjavu gradonačelnika Ante Domić koji je prošle sedmice kazao da neće ispaltiti plate za mjesec januar.

 

“Danas čujem da su isplaćene plate ministrima i gradonačelniku, a jesu li vam rekli da neće biti isplaćene plate. Je li to obećanje? Treba se neko izvinitu neko što laže i obmanjuje javnost. To su laži, to su poziranja”, kazao je Krndelj.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com