Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Predstoji novo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH: Zabrana kandidiranja državnim službenicima i vjerskim licima? Istaknuto

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, razmatra mogućnost dodatnih izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao još transparentniji i profesionalniji izborni proces.

Ove izmjene bi se mogle ticati zabrane kandidiranja određenim kategorijama, poput državnih službenika i vjerskih lica.

Šta se predlaže:

  • Zabrana kandidiranja državnim službenicima: Cilj ove izmjene je eliminisati prednost koju trenutno imaju državni službenici koji koriste administrativne resurse i utjecaj za vlastite izborne kampanje. Uvodenjem neplaćenog odsustva tokom trajanja kampanje i mandata, teži se stvoriti ravnopravnije izborne uvjete.
  • Ograničenje kandidiranja vjerskim licima i funkcionerima vjerskih zajednica: Ovom izmjenom se želi izbjeći zloupotreba vjerskog autoriteta i uticaj na ishod izbora. Moglo bi se razmotriti da li se zabrana odnosi na sve vjerske službenike ili samo na one na visokim pozicijama ili s izvršnom funkcijom u vjerskim zajednicama.

Reagiranja:

Još uvijek nije jasno kada će biti sprovedene ove izmjene i kakve će biti konačne odredbe. Prijedlog izaziva različite reakcije. Neki ih podržavaju, smatrajući ih ključnim za depolitizaciju javnog sektora i sprječavanje nejednakosti u izbornoj trci. Drugi kritiziraju moguće kršenje prava građana na izbor i izborno pasivno pravo, te izražavaju zabrinutost zbog potencijalnog miješanja u vjerske slobode.

Praćenje situacije:

Očekuje se da ćе Visoki predstavnik Schmidt u narednom periodu objaviti službenu odluku o eventualnim izmjenama Izbornog zakona. 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com