Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Disciplinske kazne protiv brčanskih sudija i tužilaca Istaknuto

Disciplinski postupci trebaju ispitati nedozvoljena ponašanja sudija, tužilaca i stručnih saradnika. Oni se vode u VSTV-u pred komisijama koje čine sudije i tužioci. Komisije utvrđuju da li je sudija, tužilac ili stručni saradnik počinio prekršaj i ako je tužba opravdana izriču neku od kazni koje su propisane Zakonom o VSTV-u.

Opomenom se kažnjavaju za lakše prekršaje, smanjenjem plaće za ozbiljnije, dok je najstrožija kazna razrješenje sa dužnosti – zabrana daljeg rada na poslovima sudije ili tužioca.

Tokom posljednjih 14 godina sudije, tužioci i stručni saradnici najčešće sankcionisani smanjenjem plate.

Deset sudija i tužilaca razriješeno je dužnosti, a devetero njih je premješteno na niže pozicije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio bazu o disciplinskim kaznama koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izreklo sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima u posljednjih devet i po godina.

Baza sadrži: imena kažnjenih, nazive institucija u kojima su počinili prekršaj, vrstu kazne i opis prekršaja. Ove podatke novinari su prikupljali na osnovu 138 disciplinskih odluka kojima su od 2010. do polovine 2019. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o VSTV-u i etičke kodekse.

 

 

 

2013 Jadranko Grčević Sudija Osnovni sud Brčko distrikta BiH Javna opomena Drugostepena odluka Neprikladno komentarisao predmete koji su bili u toku.
2018 Velibor Milićević Sudija Osnovni sud Brčko distrikta BiH Smanjenje plate Sporazum U restoranu se posvađao i potukao sa advokatom.
2019 Dejana Jovanović Tužilac Tužilaštvo Brčko distrikta BiH Smanjenje plate Drugostepena odluka Prepirala se sa sudijom u toku sudskog postupka iako ju je on opominjao.
2022 Admir Salihović Sudija Osnovni sud Brčko distrikta Smanjenje plate Priznanje- prvostepena odluka Nemarno postupao u tri predmeta s kojima je bio zadužen
2023 Dragan Tomaš Sudija Osnovni sud Brčko distrikta BiH Javna opomena Odluka VSTV Kašnjenje u izradi sudskih odluka.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com