Menu

baner for web jpg

Haški tribunal: Izricanje presude Vojislavu Šešelju 31. marta Istaknuto

seselj-ulica-beograd-anadolija-getty 1 0Sud je naložio Srbiji da preduzme sve neophodne mjere da osigura prisustvo optuženog za ratne zločine i izricanju presude.

 

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, saopćio je u petak taj međunarodni sud.

 

Sud je u svojoj odluci naveo da se vlastima Srbije nalaže da preduzmu sve neophodne mjere da osiguraju prisustvo optuženog izricanju presude.

 

Beogradu je ostavljen rok do 15. marta da izvijesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u provođenju tog naloga, prenijeli su beogradski mediji.

 

Vojislav Šešelj rekao je za Tanjug rekao da ga to ne interesuje i da dobrovoljno neće ići u Hag.

 

"To mene ne interesuje, ja sam Haški tribunal ubedljivo pobedio. Posle 12 godina tamnice, izbacili su me bukvalno iz ševeningenskog zatvora", rekao je Šešelj.

 

Optuženi ne želi dobrovoljno u Hag

 

On je istakao da ga presude Haškog tribunala ne interesuju, kao ni zakazivanja, izricanja niti bilo šta drugo i da dobrovoljno tamo neće ići.

 

Lider SRS-a, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine, od novembra 2015. godine čeka presudu na privremenoj slobodi u Srbiji.

 

U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. godine je privremeno oslobođen do izricanja presude.

 

Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija.

 

Haški tribunal je nedavno vlastima Srbije naložio da mu dostavljaju mjesečne izvještaje o tome šta preduzimaju da uhapse i prebace u Hag troje članova SRS-a, na čelu s Vjericom Radetom, optuženom za nepoštivanje tog međunarodnog suda.

 

Haški tribunal, koji je Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića optužio zbog utjecanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a, taj nalog izdao je 13. januara prošle godine, a Beograd ga do danas nije ispunio.

Izvor: Agencije/aljazeera

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com