Menu

baner for web jpg

U kreditnim peripetijama Dodik koristio dvije firme iz Brčkog Istaknuto

dodik-vila Tužilaštvo BiH smatra da Slobodan Pavlović, Petar Lazić, Ljiljana Garić i Blago Blagojević, osumnjičeni za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje i uništavanje službene dokumentacije, trebaju ostati u pritvoru još 30 dana jer bi, po njima, mogli uticati na svjedoke i saučesnike u tim krivičnim djelima, mogli bi ponoviti neko od djela za koje se sumnjiče, dok bi Pavlović i Blagojević zbog posjedovanja dvojnog državljanstva mogli napustiti BiH.

U Tužilaštvu ističu da će za 30 dana biti okončana istraga kojom će se dokazati da su osumnjičeni učestvovali u pranju novca preko, kako tvrde, navodnog kredita odobrenog Miloradu Dodiku 2007. godine za kupovinu vile u Beogradu te kredita odobrenog 2008. godine za navodno zatvaranje kredita odobrenog godinu dana ranije, a koji je ustvari poslužio za prikrivanje nepostojećeg kredita iz 2007. godine.

Tužilaštvo, između ostalog, tvrdi da su, u tim kreditnim peripetijama, korištene i dvije firme iz Brčkog i jedna zemljoradnička zadruga iz okoline Bijeljine, da je rate kredita Milorada Dodika iz 2008. godine vraćao Slobodan Pavlović sa svog ličnog računa, a preko zaposlenih radnika u kompaniji Pavlović, te da je dokumentacija o svemu tome falsifikovana, a dijelom i uništena.

Odbrana osumnjičenih ne slaže se sa iznesenim tvrdnjama Tužilaštva i zahtjevom za određivanje pritvora.
"Pozadina cijelog ovog predmeta je nešto sasvim drugo", ističe branilac osumnjičenih advokat Miodrag Stojanović i dodaje:

"Niko ovdje nije naivan. Argumenti jasno pokazuju da je predmet ovog postupka utvrđivanje da li je ovaj kredit, koji je dat građaninu Miloradu Dodiku, pranje novca Milorada Dodika''.

Navode Tužilaštva da su nakon ispitivanja osumnjičenih došli do izjave svjedoka koji ima neposredna saznanja o počinjenim krivičnim djelima, ali koji zahtijeva status zaštićenog svjedoka jer smatra da bi njegovo svjedočenje ugrozilo njegov i život njegove porodice, Stojanović komentariše: "Mi se ne bojimo nikakvih svjedoka''.

Stojanović se nada i da će uspjeti doći do dokumentacije, koja je navodno uništena 2015. godine, a radi se o zahtjevu Milorada Dodika za kredit iz 2007. godine i ugovoru o tom kreditu između Dodika i Pavlović banke.

"Nadam se da ta dokumentacija postoji, da je Arhiv nije uništio, jer ta dokumentacija ide nama u prilog''.

Advokat Stojanović je zahtijevao i da se Pavlović pusti da se brani sa slobode jer mu je, kako tvrdi, zdravstveno stanje ugroženo, o čemu će dostaviti i medicinsku dokumentaciju iz Amerike.
"Situacija je dramatična. On jedva govori, on ima 78 godina i teško je bolestan'', kaže
Stojanović.

Stojanović smatra da je zahtjev za pritvor jedna vrsta pritiska te da se time u rizik i problem dovodi kompanija Slobodana Pavlovića koja zapošljava hiljadu i 300 radnika, te da to, kako kaže, može biti katastrofa za državu.
Sličnog mišljenja je i nekoliko stotina zaposlenih radnika kompanije Slobomir koji su se okupili ispred Slobomir Univerziteta.

Nezadovoljni radnici kompanije Slobomir smatraju da je hapšenje Slobodana Pavlovića i ostalih kampanja protiv Semberije i pokušaj da se, kako kažu, unazadi okosnica privrednog razvoja Republike Srpske.

BN TV

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com