Menu

baner for web jpg

Političari i njihove Službe za odnose sa javnošću: Marketing je dobar, ako se koristi umjereno Istaknuto

odnosi-s-javnoscu-foto-pr-1455019003-841399Odnosi s javnošću ne mogu biti uspješni i dobro shvaćeni ukoliko nema odgovarajuće podloge, kvaliteta koji se zapravo želi saopćiti.

 

Svjedoci smo da je među političarima sve popularnije imati službu koja se zove Odnosi s javnošću ili kako ih već neki popularno nazivaju PR. Kada bi se birali najbolji bio bi težak zadatak, zasigurno. Ima onih koji valjda u žaru da svoj posao obave što bolje nekada i pretjeraju, a opet s druge strane, ima i onih za koje se nekada pitamo za šta su oni plaćeni.

 

U Uredu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, reklo bi se da zarađuju svoju plaću. Na njegovoj zvaničnoj web stranici i Facebook profilu budu redovno ažurirane informacije, nerijetko svakih 15-ak minuta. Posjetioci tih stranica budu obaviješteni od toga kako je predsjednik primio u posjetu učenike iz Srednje škole “Busovača“, pa do toga da je bio na molitvenom doručku kod predsjednika SAD-a Baracka Obame u Washingtonu.

 

Nedostatak podloge

 

Vesna Babić-Hodović, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja predaje na katedri za marketing, objasnila je za Faktor da je ured odnosa s javnošću dio marketinga i da je bitan dio u radu političara.

 

– Zato što se može puno stvari odvijati i organizovati unutar političkih subjekata, a da se to ne zna ili ne vidi, a da nisu upućene interesnoj grupi ljudi. Ono što je karakteristika je skoro uvijek proslijeđivanje jednosmjernih informacija. To znači da se pripreme neke informacije koje pokazuju nekoga u dobrom svjetlu i da se naglasi ono što je dobro na toj funkciji koju obavlja, a ujedno i pošalje signal budućim glasačima. To je rizik aktivnosti odnosa s javnošću – navela je profesorica.

 

Babić-Hodović, navodi da je nedostatak dobre podloge informaciji jednak problem u političkom i biznis svijetu.

 

– Odnosi s javnošću ne mogu biti uspješni i dobro shvaćeni ukoliko nema odgovarajuće podloge, kvaliteta koji se zapravo želi saopćiti. Stvari koje se objavljuju moraju biti vezane za stvari koje su bitne stanovništvu, odnosno potencijalnim glasačima – rekla je Babić-Hodović govoreći općenito o funkciji ureda odnosa s javnošću.

 

Facebook

 

I potpredsjednici Federacije imaju svoje profile na Facebooku, kao i zvanične web stranice. I tamo se može upratiti svega. Naprimjer kod potpredsjednika Milana Dunovića, može se utvrditi gradivo, jer je jedna informacija dva puta objavljena. A kod potpredsjednice Melike Mahmutbegović, može se upratiti kako je bila prisutna na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, obavezi za koju je plaćena. Profesorica Babić-Hodović navodi dvije suprotne mogućnosti društvenih mreža.

 

– Društvene mreže su nešto što je jako dobro u smislu komunikacije sa velikim brojem istomišljenika ili prenosa različitih informacija. Ovdje je bitno koliko je učešće političara na tim društvenim mrežama i da li je to njihov stvarni doprinos – navela je profesorica dodajući kako je bitan segment u ovome slučaj ciljna grupa. Jer, kako navodi, u suštini manji broj aktivnih na društvenim mrežama su potencijalni glasači.

(DŽ. S.-K./Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com