Menu

baner for web jpg

Dobrodošli u prošlost: Nije BiH Island, s tim se pomirimo Istaknuto

ladyrelaxingNema pedijatara, mladi odlaze u inostranstvo, porodiljama se isplaćuje mizerija, ali će nas o tome uredno izvještavati sa "naših“, nacionalnih televizija.

 

Piše: Sejad LUČKIN

 

Nismo li, zatrpani velikim riječima u euroatlanskim integracijama, teškim optužbama i prozivkama zbog hapšenja političara, vijestima o milionskim pronevjerama, razvodima i vjenčanjima sportskih, muzičkih i inih zvijezda, pomalo i zaboravili šta je, u stvari, prava zadaća države i zbog čega svakog mjeseca na ovaj ili onaj način plaćamo izdržavanje tog glomaznog aparata.

 

U džungli tih, kako novinari vole reći šokantnih i skandaloznih vijesti, niko se više i ne osvrće na to što, naprimjer, u Sarajevu manjka pedijatara, ili što se Sead Bubalo iz Mostara sa tek stečenom, diplomom nada da će, ipak, naći posla u Bosni i Hercegovini i da neće morati krenuti u inostranstvo trbuhom za kruhom.

 

Kada se podvuče crta, očito je da u Bosni i Hercegovini mnogi još žive u prošlosti i od prošlosti, a manje razmišlja o budućnosti. Da je suprotno, političarima bi glave pucale zbog saznanja da ovoj državi prijeti bijela kuga. Tačnije, da vrlo skoro neće imati ko gledati ona tri nacionalna TV kanala, niti će imati ko biti ponosan na “stabilnu Republiku Srpsku“.

 

Da je suprotno, ne bi nezaposlenim, a i zaposlenim porodiljama u Livanjskom kantonu isplaćivale mizerne naknade dok njihovi “zastupnici“ u vlasti mjesečno zgrću hiljade maraka. Logika je jednostavna, bolje uzeti danas nego misliti šta će biti sutra.

 

U poređenju sa bh. stvarnošću cinično zvuči odluka Islanđana, bar prema istraživanju javnosti, da na sljedećim izborima glasaju za novu i neiskusnu Piratsku stranku. U državi gdje je nezaposlenost ispod dva posto, gdje nema kriminala, a zdravstveni sistem skoro savršen, stanovnicima je dosadila sprega političara i finansijskih krugova.

 

No, to se dešava na Islandu. U toj državi stanovnici vjerovatno ne znaju ni da postoji neki EUROPOL, institucija koja je, s druge strane, ogledalo bosanskohercegovačkog cirkusa. Kroz EUROPOL evropske policijske agencije međusobno razmjenjuju informacije, a u BiH da bi došli i do tog koraka moraju se prikupiti potpisi svih entitetskih i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova. I ne samo to, bh. političarima je bitno i ko i koliko njih će sjediti u nekoj kancelariji iščekujući e-mail: iz centrale EUROPOL-a, koji će stići jednom ili nijednom mjesečno.

 

Trudnici iz Livna neće biti od pomoći što se baš predstavnik njenog kantona izborio za mjesto u kanceraliji EUROPOL-a. Ni Seada Bubala neće to odvratiti od razmišljanja da sa diplomom krene put Evrope, a ni neku sarajevsku majku neće utješiti dok sa bolesnim djetetom bude tragala pa pedijatrima kojih više nema.

 

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com