Menu

Skupštinska većina u Distriktu bez dogovora, atmosfera nije obećavajuća Istaknuto

Anto Domic o kriziU zgradi Vlade Brčko distrikta BiH jutros je održan još jedan sastanak skupštinske većine kako bi pronašli izlaz iz političke krize, ali bez uspjeha.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić kazao je da atmosfera na jutrošnjem sastanku nije bila optimistična, te da će sa razgovorima pokušti nastaviti u petak.

 

“Tokom prošle sedmice bili smo došli blizu rješenja, međutim jutros je atmosfera bila malo drugačija. Srbi su i dalje na poziciji da je tačka dnevnog reda vezana za regulacioni plan Centar 2 u kojem je predviđena i džamija nije u skladu sa poslovnikom i da ne želi učestvovati u glasovanju. Bošnjaci insistiraju na tome da se o toj tački dnevnog reda izjasnimo. Nalazimo se u pat poziciji, jer je neprihvatljivo da nemamo pripadnika jednog naroda na sjednici Vlade i pokušali smo tražiti neko srednje rješenje. Ono što smo razgovarali prošle sedmice jutros nismo mogli vratiti na sto. Atmosfera nije bila optimistična. Riješili smo da danas ne nastavljamo razgovore, jer atmosfera nije obećavajuća. Najdalje u petak ujutru ćemo nastaviti”, kazao je Domić.

 

Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je jutros na sastanku u ime Bošnjaka ponovio stav da je ovo granica ispod koje se neće ići i da je svako u skladu sa zakonom dužan doći na sjednicu Vlade i glasati.

 

“Mi smo iz reda iz bošnjačkih stranaka u svemu ovome pokušali nuditi i alternativna rješenja, međutim kada god ponudimo rješenje ono se dodatno obezvrjeđuje i traže se razlozi zašto ne treba postići dogovor. Ovo sad nadilazi pitanje i džamije ili pitanje bilo čega drugog. Ovdje se sada postavlja pozicija suštinske političke ravnopravnosti u Distriktu da neki uistinu samo istrajavaju na svojim političkim stavovima i da nisu spremni praviti bilo kakve kompromise. Mi imamo jasan politički stav predstavnika Srba u vlasti da nisu spremni podržati regulacioni plan u okviru koga se nalazi i pozicija džamije. Sve što smo tražili jeste da se taj stav potvrdi glasanjem na Vladi. Oni to odbijaju i mi ispod toga ne možemo ići. Dužni su doći na Vladu i pokazati svoj politički stav na taj način. Bilo kakve druge varijacije da se odstupi ili i njihov zahtjev da se povuče tačka to je nemoguće s naše strane. Ja sam jutros ponovio stav u ime Bošnjaka da je ovo granica ispod koje mi nećemo ići, a to je da je svako u skladu sa zakonom dužan doći na sjednicu Vlade i glasati”, kazao je Kadrić.

 

Dodajući da je sve u skladu sa zakonom ušlo u dnevni red, te da su svi u skladu sa zakonom dužni doći na sjednicu i glasati protiv, za ili suzdržan.

 

Esed KAdric o krizi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Kada neko nešto neće on će tražiti razloge u procedurama i u nekim zakonskim razumijevanjima sa svoje pozicije. Mi tvrdimo da je sve u skladu sa zakonom ušlo u dnevni red i tvrdimo da su u skladu sa zakonom dužni doći na sjednicu i glasati protiv, za ili suzdržan. Ja očekujem kako su javno govorili da će glasati protiv, i neka glasaju protiv, i na taj način ćemo okončati ovu tačku dnevnog reda i okončati ovu sjednicu, te krenuti raditi po drugim pitanjima”, kazao je Kadrić.

 

Predsjednik kluba zastupnika SDS-a Brčko distrikta BiH Boro Kojić kazao je da se razgovori ponavljaju iz dana u dan i da napretka nema, te da je regulacioni plan Centar 2 tačka dnevnog reda na sjednici Vlade došla na neregularan način.

 

“Nažalost, napretka u tim razgovorima nema. I jedni i drugi i treći su na stavovima koji su ovih dana izrečeni tako da ja ne vidim napretka u današnjim razgovorima. Čak možda i mali nazadak postoji. Tu postoji puno priča kao što je reforma javne uprave, antikoruptivni zakoni i čitav niz tih pitanja o kojim bi trebali da razgovaramo onda se to vješto preformulisalo u smislu kako je sad regulacino plan Centar 2 glavna kočnica za sve ove reforme itd. To nije tačno. Mi imamo puno ozbiljnih stvari o kojim bi trebalo pričati. Očigledno da regulacioni plan Centar 2, odnosno tačka dnevnog reda koja je na sjednici Vlade došla na neregularan način, očigledno je kamen spoticanja daljim razgovorima. Mi smo apsolutno za napredak, da stvorimo povoljniji privredni, poslovni, politički ambijent”, kazao je Kojić.

 

Boro Kojic SDS Brcko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dodajući da nisu protiv gradnje vjerskog objekta, te da je SDS glasao za regulacione planove.

 

“Mi nismo protiv gradnje vjerskog objekta i to smo pokazali u nekim ranijim periodima. SDS je glasao za regulacione planove u kojima su bili vjerski objekti. Znači glasali smo za regulacione planove u kojima je bila džamija i ja ne znam odakle to da smo mi protiv toga. Kako ćemo postići dogovor ja ne znam. U petak smo bili vrlo blizu dogovora, ali jutros su neki rekli da ono što smo pričali u petak nije to, to”, kazao je Kojić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com